Zorgpersoneel: Deze mensen hebben een groot zorghart

Verschenen in Driesteden Business nr3 2025

ZORGPERSONEEL

'Deze mensen hebben een groot zorghart'

Zorgondernemers zitten al tijden met hun handen in het haar: ze hebben te weinig handen aan het bed. In de EU is zorgpersoneel het beroep met de meeste vraag en het minste aanbod. De situatie is nijpend, want kwalitatief goede zorg is in het gedrang. E?n bedrijf verwierf hierin een unieke positie. Zij beseften dat wij hier in Nederland nog zoveel kunnen leren van het zorgethos dat zo kenmerkend is voor landen als Suriname en Indonesi?, en daarom draaien zij de zaak om. Dit bedrijf zorgt in allereerste instantie voor de zorgprofessionals zelf: met het uit handen nemen van regelzaken, verzorgen van taalopleidingen en aandacht voor wennen en wonen biedt deze organisatie een bewonderenswaardige bijdrage aan het oplossen van het tekort in de Nederlandse zorg. Het zit hem al in de naam: CareVisie. Wij bespraken deze bijzondere oplossing met directeur Care Derya Peters en Financieel en Operationeel directeur Arie de Groot.

nummer 3 | juli 2025 | Driesteden business

CareVisie is ruim vijf jaar geleden ont-staan toen oprichter Wim Scheerder het probleem in de zorgmarkt zag en een oplossing bedacht. In Nederland is er een tekort aan zorgpersoneel, in an-dere landen is er een overschot. De optelsom was snel gemaakt en CareVi-sie was geboren. De Groot: "In eerste instantie kwamen de mensen uit Indo-nesi?, waar 50.000 afgestudeerde ver-zorgenden IG zijn die geen baan kun-nen vinden. Velen van hen wijken uit naar Australi? en Japan, maar nu dus ook naar Nederland." Daarna kwamen er ook mensen uit Suriname, India en Zuid-Afrika. "De economische situatie in Suriname is niet heel goed, waar-door veel vrouwen graag uitwijken naar Nederland. In Zuid-Afrika speelt weer iets anders: daar moet 90 procent van de overheidsbanen naar mensen van kleur gaan. Andere mensen zoe-ken hun heil daarom elders."

Zorginstellingen ontzorgd

De organisatie biedt zorgondernemers twee mogelijkheden: zorgprofessionals op detacheringsbasis of de werving & selectie van zorgprofessionals. De Groot: "In het eerste geval zijn ze bij ons in dienst en werken ze via ons bij de bewuste zorginstelling tegen een uurtarief. In het tweede geval komt de instelling bij ons met de vraag om ??n of meer vacatures in te vullen, waarna wij op zoek gaan en de vraag voor hen invullen." Alle verpleegkundigen be-schikken over minimaal MBO3-ni-veau. Ze hebben ervaring in de zorg in het thuisland en zijn direct inzetbaar in verpleeghuizen, de thuiszorg en de ouderenzorg, GGZ- en revalidatie-in-stellingen. De Groot: "Door goede

contacten met Nuffic, UWV, ambassa-des, IND en andere autoriteiten kun-nen we een soepel begeleid proces ga-randeren in de transitie naar Nederland. Wij adviseren de zorgin-stellingen en verzorgen het gehele pro-ces administratief."

Nederlandssprekend met een groot zorghart

Het grootste deel van de medewerkers van CareVisie werkt in de ouderen-zorg. Ze voldoen uiteraard aan alle kwalitatieve en administratieve eisen, maar een derde harde eis voor CareVi-sie is dat zij Nederlands spreken. Som-migen kunnen dat door hun land van herkomst al, maar wie het nog niet kan, krijgt een gedegen opleiding, zo-dat ook zij hier onze zieken en oude-ren kunnen verzorgen. De Groot: "We merken dat mensen die zorg nodig hebben, met name ouderen met de-mentie, rustig worden van onze mede-werkers. Dat is een groot pluspunt waar zorgondernemers hun voordeel mee kunnen doen." Peters vult aan: "Als je liefdevol zorgt, maakt het niet uit waar je vandaan komt. Verzorgen-den uit deze landen hebben veel res-pect voor de mensen die ze moeten verzorgen. Ze zijn loyaal en ze hebben een heel groot zorghart. Dat merk je in de kwaliteit van het werk dat ze uit-voeren. Zo gaat dat in de landen waar ze vandaan komen en zo doen ze dat hier ook."

CareVisie regelt alles

CareVisie zorgt goed voor haar perso-neel. Waar soms weleens duistere ver-halen naar buiten komen over arbeids-migranten die onder slechte

omstandigheden leven, maakt De Groot zich sterk voor extra goede om-standigheden. "CareVisie regelt kwali-tatief goede woningen waar onze me-dewerkers meestal met z'n drie?n of vieren samenwonen. Niet met veel te veel tegelijk op elkaar gepakt, maar zeker ook niet zo dat ze vereenzamen in dit nieuwe land." Ook de werkver-gunning die het IND moet verlenen wordt geregeld door CareVisie. Ook pakken ze praktische zaken zoals ver-voer op. "We kopen een fiets als dat nodig is. Of als de medewerkers op zondagochtend om 7:00 uur ergens moeten starten met werken, en er is rond die tijd nog geen openbaar ver-voer op die plek, dan zorgen wij voor taxibusjes." Peters: "Wie huis en haard achterlaat om voor onze zieken en ou-deren te zorgen, verdient een zorg-zaam welkom. Deze mensen komen in een nieuw land met een andere cul-tuur. Wij bieden hen de tijd en onder-steuning om hier te wennen en dat zie je terug. Door hen een warme landing te bieden, voelen zij zich geliefd en dragen ze hun zorg en warmte over op onze ouderen en zieken. Voor iemand zorgen kunnen zij als geen ander."

Uniek aanbod

CareVisie heeft met dit aanbod een unieke positie in de markt, zegt De Groot. "Elke zorginstelling in Neder-land is op zoek naar zorgpersoneel. Ie-dereen vist in dezelfde vijver, maar die is leeg. Met onze kennis, aanpak en structuur zijn wij in staat om ervaren en goed opgeleide verzorgenden te enthousiasmeren om in Nederland te komen werken."

nummer 3 | Juli 2025 | Driesteden business

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Driesteden Business Magazine is een uitgave van Van Munster Media