Het verpandingsverbod verdwijnt: meer financieringsruimte voor ondernemers

Verschenen in Driesteden Business nr3 2025

Wat verandert er?

De nieuwe wet maakt een einde aan het contractueel uitsluiten of beperken van de overdracht of verpanding van geldvorderingen. Ook indirecte belem-meringen, zoals boetebedingen bij verpanding, zijn niet langer toege-staan. Wordt zo'n bepaling toch opge-nomen, dan is deze automatisch nie-tig. De wet geldt voor geldvorderingen die voortvloeien uit de uitoefening van een beroep of bedrijf. Dit kunnen vor-deringen zijn van onderneming op on-derneming, maar ook vorderingen op particulieren vallen hieronder.

Kortom: ondernemers kunnen hun vor-deringen voortaan w?l verpanden of overdragen, ook als er eerder contrac-tueel een verbod op stond.

Financieringsmogelijk-heden

Deze wetswijziging vergroot de finan-cierbaarheid van uw onderneming. U krijgt immers toegang tot extra zekerhe-den. Banken en non-bancaire financiers kunnen vorderingen die eerder niet ver-pandbaar waren, nu wel accepteren als onderpand. Dat maakt het eenvoudiger om werkkapitaal aan te trekken of een groeifinanciering te realiseren.

Voor financiers betekent dit meer ze-kerheid, een bredere markt en potenti-

eel tot extra kredietverstrekking. Voor u als ondernemer betekent het snellere toegang tot financiering, verbeterde kredietwaardigheid en minder afhanke-lijkheid van eigen vermogen.

Wat moet u nu doen?

Het is verstandig om uw bestaande con-tracten en algemene voorwaarden tegen het licht te houden. Verpandingsverbo-den die zijn opgenomen in bestaande overeenkomsten, worden automatisch nietig drie maanden na inwerkingtreding van de wet. Let op: dit betekent niet dat er vanzelf een pandrecht ontstaat. Wilt u vorderingen verpanden die eerder niet in aanmerking kwamen, dan moet u hiervoor alsnog een aanvullende ver-panding regelen.

Ook administratief is alertheid vereist. De wet schrijft voor dat de mededeling van een pandrecht of overdracht schrif-telijk moet plaatsvinden. Gebeurt dit niet, dan loopt u het risico dat de debi-teur nog steeds bevrijdend aan de oor-spronkelijke schuldeiser betaalt met mogelijk dubbele betaling tot gevolg.

De wet kent enkele uitzonderingen. Zo blijft het onder meer mogelijk om over-dracht en verpanding uit te sluiten bij vorderingen uit betaal- of spaarrekenin-gen, gesyndiceerde leningen waarbij meerdere kredietverstrekkers betrokken zijn, vorderingen op clearinginstellingen of centrale banken, en bij vorderingen die via een g-rekening worden voldaan.

Meer ruimte, meer regie

De Wet opheffing verpandingsverbo-den biedt ondernemers meer ruimte en regie over hun financieringsmogelijk-heden. Waar eerder contractuele be-perkingen een obstakel vormden, ont-staat nu ruimte om zakelijke vorderingen optimaal in te zetten. Laat u tijdig adviseren over de impact van deze wet op uw onderneming, zodat u optimaal kunt profiteren van de nieu-we financieringsruimte.

Het verpandingsverbod verdwijnt: meer financieringsruimte voor ondernemers

Toegang tot financiering is cruciaal voor de groei van een onderneming, maar in de praktijk niet altijd eenvoudig. Veel commerci?le contracten bevatten al jarenlang zogenoemde verpandingsverboden: bepalingen die het overdragen of verpanden van vorderingen beperken of uitsluiten. Hierdoor kunnen ondernemers hun openstaande facturen niet gebruiken als zekerheid voor financiering. Met de Wet opheffing verpandingsverboden, die op 1 juli 2025 in werking is getreden, komt daar verandering in.

Goedele de Beuze en Ernest Loor

Loor Legal & Partners

www.loorlegal.nl

nummer 3 | Juli 2025 | Driesteden business

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Driesteden Business Magazine is een uitgave van Van Munster Media