Nijpend nettekort versnelt energietransitie binnen logistieke vastgoedsector
Slechts 4% van de Nederlandse bedrijventerreinen heeft nog volledige of beperkte netcapaciteit. De rest kampt met lange wachttijden, oplopend tot 2036. De opmerkelijke bevindingen staan in de whitepaper van DGBC (Dutch Green Building Council), logistiek vastgoedontwikkelaar Panattoni, LXA Advocaten en vastgoedmakelaar Dynamis.
De publicatie, genaamd: 'Van knel-punt naar kans: Logistiek vastgoed als motor van de energietransitie', werd gepresenteerd tijdens vastgoedbeurs PROVADA en laat zien hoe juist logis-tieke gebouwen, vaak gezien als grote energieverbruikers, een sleutelrol kun-nen vervullen in het oplossen van het netcapaciteitsprobleem en het versnel-len van de energietransitie.
Tijdens vastgoedbeurs PROVADA lan-ceerden Dynamis, Panattoni Neder-land, DGBC en LXA Advocaten geza-menlijk de whitepaper 'Van knelpunt naar kans'. Op de foto van links naar rechts: Jeroen Kroondijk (Algemeen Directeur Dynamis), Jeroen Gerritsen (Algemeen Directeur Panattoni Neder-land en Belgi?), Martin Mooij (Mana-ger Certificering en Programmamana-ger Paris Proof bij DGBC), Peter Huijbregts (Partner LXA Advocaten) en Eva Bakker (LXA Advocaten).
Martin Mooij, Manager Certificering en Programmamanager Paris Proof bij DGBC, nam tijdens de presentatie het eerste exemplaar van de whitepaper in ontvangst: "De urgentie om CO2-uit-stoot te verlagen en energie slimmer in te zetten, is groter dan ooit. Logistieke gebouwen bieden door hun schaal en positie een uitgelezen kans om daar een rol in te spelen."
nummer 3 | juli 2025 | Driesteden business
Netcapaciteit onder druk: zowel drempel als drijver van de transitie
De whitepaper schetst een zorgwek-kend beeld van de netcapaciteit in Ne-derland en brengt de hardnekkigste knelpunten in beeld. In de provincies Noord-Holland, Zeeland en delen van Friesland, zijn de wachttijden voor nieuwe aansluitingen opgelopen tot 2036. Deze wachttijden geven een in-dicatie, maar zijn geen garantie. Zo werd op 12 juni bekend dat de uitbrei-ding van het hoogspanningsnet in Gel-derland, Utrecht en de Flevopolder ja-ren vertraging oploopt. Oorspronkelijk stond de uitbreiding gepland voor 2029, maar inmiddels gaat netbeheer-der TenneT uit van 2033. De verdere ontwikkeling van bedrijventerreinen met logistieke functies komt hierdoor onder druk te staan; een serieuze be-lemmering voor de sector die momen-teel goed is voor 8 ? 9% van het bruto binnenlands product (bbp).
Tegelijkertijd laat de publicatie zien dat de toenemende netcongestie ook kansen biedt. Het stimuleert de ont-wikkeling van innovatieve energieop-lossingen en versnelt structurele, duur-zame veranderingen binnen de logistieke vastgoedsector. In rap tempo ontstaat een nieuwe generatie bedrijfs-gebouwen die lokaal energie opwekt, buffert en verbruikt en zo actief het energienet ontlast. Bovendien dragen deze maatregelen bij aan de verduur-zaming van bedrijfsvoering van de ge-bruikers, waardoor de energietransitie in een stroomversnelling komt.
Wetgeving als katalysator voor oplossingen
De problematiek van netcongestie leidt de afgelopen jaren tot spanningen tussen betrokken partijen en roept juri-dische vragen op over de verantwoor-delijkheden van netbeheerders en de
rechten van afnemers. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe kansen dankzij Ne-derlandse regelgeving, beleidsmaatre-gelen ?n toekomstige Europese wetge-ving.
De logistieke vastgoedsector beschikt over unieke fysieke en functionele ei-genschappen die kunnen bijdragen aan de verlichting van het overbelaste stroomnet. Grote daken bieden ruimte voor grootschalige zonne-energieop-wekking, terwijl het energieverbruik onder andere door het laden van elek-trische voertuigen, koelinstallaties en warmtepompen ter plekke plaats-vindt. Door energieproductie en -con-sumptie lokaal te koppelen via batteri-jopslag, slimme laadinfrastructuur en energiebeheer, wordt het elektriciteits-net minder belast op piekmomenten ?n beter benut tijdens daluren.
Voor de uitvoering van deze oplossin-gen speelt de juridische context een cruciale rol. De aankomende Energie-wet en aangescherpte Europese richt-lijnen (EPBD) dwingen eigenaren van
utiliteitsgebouwen tot verduurzaming, maar stimuleren ook lokale oplossin-gen zoals cable pooling, onderbreek-bare contracten en slimme energiede-ling. De whitepaper van 'Knelpunt tot Kans' biedt hiervoor praktische hand-vatten en best practices.
DGBC: focus op werkelijk energiegebruik
Tot slot roept de whitepaper op om af te stappen van een focus op theoreti-sche energielabels en te sturen op daadwerkelijk verbruik. DGBC intro-duceerde daarvoor de WEii-methodiek (Werkelijke Energie-Intensiteit indica-tor), die in deze publicatie wordt toe-gelicht. Logistieke gebouwen, vaak grote energieverbruikers, kunnen met deze aanpak aantonen hoeveel ze be-sparen en lokaal opwekken en daar-mee hun CO2-footprint fors verlagen.
"Door werkelijke energieprestaties centraal te stellen, maken we de stap van label naar resultaat," aldus Martin Mooij, Manager Certificering en Pro-grammamanager Paris Proof bij DGBC.
Foto: Tijdens vastgoedbeurs PROVADA lanceerden Dynamis, Panattoni Nederland, DGBC en LXA Advocaten gezamenlijk de whitepaper 'Van knelpunt naar kans'. Op de foto van links naar rechts: Jeroen Kroondijk (Algemeen Directeur Dynamis), Jeroen Gerritsen (Algemeen Directeur Panattoni Nederland en Belgi?), Martin Mooij (Manager Certificering en Programmamanager Paris Proof bij DGBC), Peter Huijbregts (Partner LXA Advocaten) en Eva Bakker (LXA Advocaten).
nummer 3 | Juli 2025 | Driesteden business