Nieuws
17-12-2024 12:42
In Gelderland stromen vooral jongeren na de WW-uitkering door naar de bijstand
In november daalde het aantal WW-uitkeringen in alle vijf arbeidsmarktregio’s in Gelderland sterker dan landelijk. Is de maximale duur van een werkloosheidsuitkering (WW) bereikt, dan gaan mensen of weer aan het werk, of er is geen recht meer op een uitkering, of men kan aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Een relatief kleine groep, bijna vier op de 100 mensen, stroomt na de WW-uitkering door naar de bijstand. In alle vijf arbeidsmarktregio’s in Gelderland stroomden vooral jongeren (tussen 15 en 25 jaar) na een WW-uitkering in in de bijstand.Doorstroom naar bijstand licht gestegen in 2023
In 2023 stroomden bijna 680 mensen na afloop van hun WW-uitkering door naar een bijstandsuitkering in Gelderland. Dat zijn 86 mensen meer dan in 2022. In 2021 en 2022 daalde de doorstroom juist, na een piek in coronajaar 2020. Procentueel gezien was de doorstroom in Gelderland in 2023 3,8%, tegenover 3,0% in 2022. De relatief grotere doorstroom in 2023 gaat hand in hand met de dalende krapte op de arbeidsmarkt. De Nederlandse economie kromp in 2023 drie kwartalen achter elkaar. Hoewel het aantal personen dat doorstroomde in 2023 nog een stuk lager was dan vóór de coronaperiode in 2019. Toen stroomden er in Gelderland 1.145 personen door.
Het doorstroompercentage was in Gelderland het hoogst in Midden-Gelderland (4,8%) en het laagst in Rivierenland (2,1%). De verschillen tussen regio’s hangen onder andere samen met de grootte van gemeenten. Over het algemeen komen vooral in grotere steden relatief meer WW’ers in de bijstand. Ook de werkgelegenheid en de samenstelling van de (beroeps)bevolking van een regio beïnvloeden de doorstroom. Hoe hoger de leeftijdsklasse, hoe lager de doorstroom. Een verklaring is het gebruik van andere financiële regelingen. Mensen kunnen namelijk, na minimaal 10 jaar werken, na de WW-uitkering vanuit de PAWW (Private aanvulling WW en WGA) een aanvullende uitkering krijgen als de werkgever is aangesloten bij deze regeling. Voor 60-plussers is ook een beroep op de IOW mogelijk: dat is een inkomstenvoorziening voor oudere werklozen. De IOW heeft gunstiger voorwaarden dan een bijstandsuitkering.
Training Jobhunting
Voor mensen met een WW-uitkering is het natuurlijk het fijnst om snel weer aan de slag te kunnen en zo zelf in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, in plaats van na hun WW een beroep te moeten doen op bijstand. UWV helpt WW-gerechtigden op verschillende manieren om weer een plek op de arbeidsmarkt te vinden. In de Achterhoek kunnen mensen bijvoorbeeld de training Jobhunting volgen. Dat is een training van dertien weken, waarbij deelnemers in een groep van maximaal tien personen wekelijks bij elkaar komen en hun sollicitatie- en netwerkactiviteiten bespreken. De groep wordt begeleid door twee adviseurs werk en een adviseur van het WerkgeversServicepunt Achterhoek. Die samenwerking van adviseurs voor werkzoekenden en werkgevers is extra handig, want de mensen van het WSP kennen veel werkgevers in de regio en weten waar die specifiek naar op zoek zijn, ook als het gaat om skills.
Vacatures, het cv, hoe je een gesprek voert, hoe je je sterke kanten naar voren brengt, LinkedIn, alles wat helpt om gericht en effectief te zoeken en de kans op werk te vergroten komt aan bod. Er wordt ook bekeken of iemand misschien scholing nodig heeft. Deelnemers zijn positief over de Jobhunting training, omdat de wekelijkse bijeenkomsten en de opdrachten hen helpen gerichte sollicitatie-activiteiten te ondernemen. Ze geven aan de training motiverend en leuk te vinden. 70 à 80 procent van hen heeft een baan gevonden aan het einde van de training.