Nieuws

30-05-2024 10:34

Innovatieve Gelderse ondernemers inspireren tot duurzame groei

Gelderland is een ondernemende provincie. Binnen diverse sectoren – zoals Food, Energy, Health, Tech en Circular Economy – worden innovatieve en duurzame ideeën omgezet naar waardevolle producten en diensten, die bijdragen aan de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan, zoals het terugdringen van CO2 en het bieden van een aantrekkelijk arbeidsklimaat. Om die ideeën te kunnen realiseren, heb je als ondernemer soms een duwtje in de rug nodig in de vorm van financiële ondersteuning, advies of een netwerk. De Groeiversneller, een ondersteuningsprogramma vanuit investeringsmaatschappij Oost NL, is dat steuntje in de rug voor ambitieuze mkb-bedrijven uit Gelderland. Om de (Achter) hoek liggen twee inspirerende bedrijven: Albuco en Sevink Molen. Lees je mee hoe zij een Groeivoucher hebben ingezet om hun business (verder) te laten groeien?

Van ambachtelijk prikbord naar digitale workflow
Albuco uit Dinxperlo maakt hoogwaardige geïsoleerde panelen, vooral voor de carrosseriewereld. Denk bijvoorbeeld aan de opbouw voor vrachtwagens, trailers en bestelauto’s, maar ook voor campers en verkoopwagens. Het bedrijf is de afgelopen jaren flink gegroeid, zowel in omzet als in professionalisering. Maar het personeelsbestand nam niet zo fors toe. Dat vroeg om een slimme aanpak. Onder andere door het, soms, zware werkproces minder belastend te maken door waar mogelijk te automatiseren, digitaliseren en mechaniseren. Daardoor kunnen medewerkers langer gezond en vitaal aan de slag blijven. De focus werd dan ook verschoven naar de ontwikkeling van een gedigitaliseerd werkproces. Plat gezegd, van een ambachtelijke planning op het prikbord naar een volledig gedigitaliseerde workflow. En dat, onder andere, dankzij een Groeivoucher van De Groeiversneller, die het Achterhoekse bedrijf ontving. Met deze voucher kon Albuco externe expertise inzetten om een webbased systeem te ontwikkelen. Naast de Groeivoucher kon Oost NL Albuco ook voorzien van praktische tips en een netwerk. Daardoor kon Albuco waardevolle verbindingen leggen, niet alleen in de Achterhoek maar ook daarbuiten. Dit totaalpakket heeft ervoor gezorgd dat Albuco in de regio verder kon groeien.Achterhoek verwelkomt nieuw duurzaam boetiekhotel
De Achterhoek is ook een goede plek om te recreëren. Als je er wel eens komt, dan is de kans groot dat je camping Sevink Molen in Winterswijk-Meddo kent. En kende je het nog niet, dan nu een goede reden om deze zomer naar de Achterhoek af te reizen: Sevink Molen heeft een woning aangekocht en knapt deze nu op tot een elegant boetiekhotel. Naast elegant, moest het hotel óók duurzaam worden. Er werd geïnvesteerd in onder andere de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en boilers om zo een duurzame exploitatie te waarborgen. De motivatie achter de uitbreiding van de dienstverlening is vanwege de seizoensgebonden aard van de campingactiviteiten. De verwachting is dat het hotel de deuren voor het publiek zal openen in de zomer van 2024. Sevink Molen heeft deze ondernemende stap vooruit kunnen maken met behulp van een Groeivoucher. Daardoor kon de expertise van een extern adviesbureau ingezet worden om, onder andere, een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.Gelderland bomvol innovatieve ondernemers
Ook in andere delen van Gelderland zijn talloze voorbeelden te vinden van ondernemers die met behulp van een Groeivoucher hun business laten groeien. Wat te denken van Brink Techniek uit Hattem, die de complexe energietransitie inzichtelijk maakt voor leerlingen met behulp van hun simulatiewoning. Of Terra Essentia uit Nijmegen, die een nieuwe circulaire keten ontwikkeld hebben met speciale aandacht voor secundaire vulstoffen ten behoeve van de procesindustrie. En wat te denken van DGA Vending uit Wijchen, die vending machines een tweede leven geven door ze om te bouwen, zodat lokale teler en agrariër ze kunnen gebruiken om hun verse eieren, aardbeien of asperges te verkopen. En wat te denken aan de zelfgeweekte algen, die AlgaeforFood uit Twello gebruikt om voeding, zoals plantaardige kaas of in vis-, zuivel- en vleesvervangers, duurzamer én gezonder te maken.

De Groeiversneller wordt gefinancierd door Provincie Gelderland en uitgevoerd door Oost NL - de regionale ontwikkelingsmaatschappijen van Oost Nederland - in samenwerking met Gelderse partners zoals Connectr, Kiemt, Health Valley, Food Valley, de RCT’s en de Economic Board. Oost NL ondersteunt de economische groei van duurzame bedrijven met kennis, een netwerk en kapitaal. Wat De Groeiversneller uniek maakt, is dat ondernemers zelf mogen kiezen welke partij ze willen inhuren om hun groeibelemmering weg te nemen. Wil je weten wat De Groeiversneller voor jouw bedrijf kan betekenen? Bekijk de voorwaarden en dien daarna je Groeiplan in.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by