Nieuws

06-06-2024 10:28

Thoma Post Bedrijfsmakelaars: Leegstand loopt enorm terug

Als topdriespeler in de regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen, met kantoren in deze drie plaatsen, houdt Thoma Post Bedrijfsmakelaars de marktontwikkelingen scherp in de gaten. “Er liggen allerlei uitdagingen, zoals de energielabelling, het vinden van een match tussen gebouwen en gebruikers en de verschuivende verhouding tussen vraag en aanbod,” aldus Peter Kolkman. “De leegstand loopt enorm terug en er is schaarste naar hoogwaarde bedrijfsobjecten.”
 
Rustig achterover leunen en Funda in business zijn werk laten doen was al nooit de stijl van Thoma Post Bedrijfsmakelaars, maar de adviserende rol die deze wijdvertakte specialist in onroerend goed vervult, wordt steeds belangrijker. “Wij streven naar een kwalitatieve match en naar een maximaal rendement voor koper en verkoper of huurder en verhuurder, als basis voor een langetermijnrelatie,” verklaart Kolkman, vestigingsmanager van het kantoor in Apeldoorn. Dat vergt een sterke lokale aanwezigheid en marktkennis. Weten wat er speelt. Niet alleen op het gebied van onroerend goed, maar ook binnen het bedrijfsleven. Wanneer een onderneming uit zijn jasje groeit, mag je dat opvatten als een signaal dat het pand straks misschien beschikbaar komt. Voordat het op Funda in business verschijnt, kun je het dan al voorstellen bij een potentiële gegadigde. Daarbij blijft meer tijd over om het af te stemmen op de behoeften van de toekomstige gebruiker. Die peilen we tijdens een oriënterend gesprek en aan de hand daarvan stellen we een programma van eisen op. Wanneer er niet direct reële opties voorhanden zijn, gaan we actief op zoek in de markt. Aan de andere kant begeleiden we verkopers en verhuurders bij het aantrekkelijk maken van hun pand, om er het beste rendement uit te halen. Daarom werken we regionaal én bovenregionaal met specialisten per categorie: kantoren, logistiek vastgoed, winkels, bedrijfspanden, maatschappelijk vastgoed en beleggingen. Ieder met een eigen expertise.”
 
Factoren beïnvloeden
 
De begeleiding van verkopers en verhuurders door Thoma Post Bedrijfsmakelaars biedt een belangrijke meerwaarde bij uitdagingen zoals verduurzaming. “De normen op het gebied van energielabels worden steeds strenger en gebruikers kijken daarnaar, want zij stappen natuurlijk het liefst in een toekomstbestendig pand. Zeker als je bedenkt dat huurcontracten veelal een periode van vijf of tien jaar bestrijken. Soms kun je als eigenaar van een gebouw het label al met relatief bescheiden investeringen opkrikken, zoals ledverlichting en zonnepanelen. Die verdien je dus ook snel terug. Als de servicekosten dalen vergroot dit de verhuurbaarheid en stijgt de waarde van het pand. Ook neemt de aantrekkingskracht in de markt toe.” Kolkman constateert een sterk toenemende schaarste. “Bij winkels zie je zeker leegstand, maar aan bedrijfskavels en -panden ontstaat een enorm tekort. In de regio zijn amper locaties voor nieuwbouw beschikbaar en als er wel mogelijkheden liggen, loop je vast met elektra-aansluitingen als gevolg van de netcongestie. Daarnaast sluiten gebouwen niet altijd aan op de behoeften van toekomstige gebruikers, zoals qua energielabel, indeling, ligging en parkeergelegenheid. Dan gaan we in overleg met de verkoper of verhuurder om te bekijken welke factoren te beïnvloeden zijn. Je pakt een gebouw niet zomaar op, maar met wat investeringen in duurzaamheid en het straktrekken van het interieur bereik je wellicht al veel. Altijd met het behalen van een maximaal rendement in het achterhoofd.”
 
Meer informatie: www.thomapost.nl
 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by