Nieuws

14-05-2024 13:03

Onderzoek: dit zijn de meest gevraagde bijbanen van dit moment

Vanwege de hoge kosten van levensonderhoud kiezen veel Nederlanders er op dit moment voor om naast hun vaste baan een extra zakcentje te verdienen. De meest gevraagde bijbaan van dit moment? Dat is een job als bijlesdocent. Dit komt naar voren uit onderzoek van online talenplatform Preply.

Het afgelopen jaar hadden volgens het CBS 852.000 mensen een tweede baan naast hun hoofdbaan. Dat is 8,8 procent van alle werkenden. Maar hoe kom je nu aan de best passende bijbaan? Het internet is natuurlijk een goede plek om een bijbaan te vinden. Nederlanders zoeken via Google onder andere naar vacatures, informatie over het uurloon en andere details om te onderzoeken of ze extra inkomsten kunnen genereren. Maandelijks zoeken gemiddeld 9.900 mensen op ‘bijbaan’ of ‘bijbaantje’. Preply heeft Indeed.nl gebruikt om de vacatures voor bijbanen en het gemiddelde uurloon van bijbaantjes in Nederland te analyseren.

Top-vijf meest gevraagde bijbanen
1. Bijlesdocent
2. Chauffeur
3. Werken op een festival
4. Horecamedewerker
5. Sales promoter

Wil je per uur het meeste geld verdienen? Ga dan aan de slag als chauffeur, met een gemiddeld inkomen van twintig euro per uur. Grote kans dat je hierin werkt vindt, want chauffeurs staan op de tweede plaats in de ranglijst ‘meest gevraagde bijbanen’.

Top-vijf best betaalde bijbanen
1. Chauffeur
2. Orderpicker
3. Bijlesdocent
4. Sportles geven / trainer
5. Festival medewerker

Zelf je uurtarief bepalen
Voor gemiddeld bijna zeventien euro per uur (€16,98) kun je aan de slag als orderpicker. Ook kun je gaan voor een baan als bijlesdocent. Gemiddeld ligt dit uurloon op vijftien euro. Het voordeel hiervan is dat je vaak de mogelijkheid hebt om zelf je uurtarief te bepalen. Deze baan staat daarnaast bovenaan de ranglijst ‘meest gevraagde bijbanen’. Niet gek met het naderende einde van het schooljaar in zicht, waarin veel studenten en scholieren naar extra ondersteuning voor hun taallessen of examenvakken zoeken. 

Benieuwd naar de hele lijst met meest gevraagde en best betaalde bijbanen? Kijk dan hier voor het gehele onderzoek.

Verantwoording onderzoek
Voor het onderzoek naar de meest gevraagde bijbanen, openstaande vacatures en de bijbehorende uurlonen zijn de volgende bronnen gebruikt:

Centraal Bureau voor de Statistiek: gegevens over de Nederlandse arbeidsmarkt met betrekking tot het hebben van een tweede baan. Het gaat hier om een rapport uit 2023.

Indeed.nl: de resultaten van de zoekopdracht ‘bijbaan’ is geanalyseerd. Hierbij is niet gekeken naar een vast dienstverband en ook locatiegegevens zijn uitgeschakeld zodat dit niet van invloed was op de resultaten. Indeed is geanalyseerd op 25 april 2024.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by