Nieuws

08-05-2024 15:56

Het ontwikkelen van een gezonde werkomgeving op kantoor

Een dokter, bouwvakker of een verkeersregelaar: het zijn beroepen waarbij je de hele dag in beweging bent. Naast deze beroepen, zijn er echter ook veel functies waarbij je de hele dag juist zit en dus een stuk minder fysieke inspanning levert. In dit geval is het belangrijk dat je bent voorzien van een goede kantoorinrichting om een gezonde en productieve werksfeer te creëren. Daarom bespreken we in dit artikel het belang van het implementeren van ergonomische principes in de werkomgeving van jouw bedrijf. 

Het belang voor werknemers
De definitie van een goede werkplek is dat deze zowel ondersteund als comfortabel is voor alle werknemers. Doordat de principes van ergonomie worden ingezet, hebben werknemers automatisch minder last van bijvoorbeeld rugpijn of nekpijn. Ook pijn in de handen van het gebruik van een slechte muis en toetsenbord kan zo worden opgelost. Om deze lasten te voorkomen kan er dus worden geïnvesteerd in verstelbare tafels, ergonomische bureaustoelen voor kantoor, juiste muizen en toetsenborden voor de computer. Op deze manier kan je de juiste houding vasthouden en worden je spieren en gewrichten niet overbelast. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de werknemers regelmatig even van hun werkplek opstaan en een rondje lopen of iets anders doen, zodat er wel wordt bewogen. 

Het belang voor werkgevers
Niet alleen de werknemers hebben baat bij een gezonde werkomgeving, dit werkt ook in het voordeel van de werkgever. Het is namelijk niet alleen een kwestie die gaat over het welzijn van werknemers, maar het gaat ook over zakelijk belang. Doordat je als werkgever aandacht besteedt aan een ergonomische werkplek, neemt de productiviteit en efficiëntie van de werknemers toe blijkt uit studies. Werknemers voelen zich prettiger op de werkplek, kunnen zich beter focussen en zijn ook minder vatbaar voor afleidingen. Ook heb je als werkgever minder last van ‘geblesseerde’ werknemers en personeel met medische klachten of zelfs compensatie claims. Het is dus niet alleen een investering op de korte termijn, maar ook op de lange termijn van je bedrijf. 

Concluderend
Zoals we hebben besproken speelt ergonomie een belangrijke sleutelrol in het bevorderen van het welzijn van je werknemers. Door te investeren in de juiste inrichting van het kantoor neemt de productiviteit toe op het kantoor, zijn er tevreden werknemers en zijn er minder medische klachten van personeelsleden. Door betere stoelen, tafels en andere ondersteunende middelen aan te schaffen, verbeter je de gezondheid van je werknemers als werkgever.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by