Nieuws

13-10-2023 10:08

Prepensioen

Anders dan de VUT (Vervroegde uittreding) is een prepensioen een regeling waar wel voor wordt gespaard. De VUT werd namelijk betaald door de werkenden en het prepensioen moest zelf voor worden gespaard. Vaak samen met de werkgever. Het prepensioen deed haar intrede toen door de VUT de gemiddelde pensioenleeftijd daalde tot 60 jaar. Een ontwikkeling die met de toenemende vergrijzing onwenselijk werd geacht. Met het prepensioen steeg de vervroegde pensioenleeftijd geleidelijk naar 62 jaar. Inmiddels is de leeftijd verder gestegen door het afschaffen van de VUT en het prepensioen in 2005. De gemiddelde pensioenleeftijd is inmiddels 65 jaar. Onder het schema van de gemiddelde pensioenleeftijd:
 

 
We hebben nou eenmaal iedereen nodig. Dat is de gedachte. Dat kan zeker kloppen echter in de praktijk merk ik ook dat veel senioren minder kans maken op de arbeidsmarkt. Of zij willen eerder stoppen. En waarom ook niet? Er zijn genoeg vroeg gepensioneerden die bijspringen als vrijwilliger. Ook die zijn hard nodig.
 
Hoe eerder stoppen
 
De vraag die u zich kan stellen is hoe u na het verdwijnen van de VUT-regeling en prepensioen toch eerder kan stoppen. Dat is een goede vraag en in dit artikel licht ik een klein tipje van de sluier op. Er zijn namelijk veel meer manieren om eerder te kunnen stoppen. Het begint ten eerste met een plan. Een pensioenplan waarin uw wensen en mogelijkheden elkaar ontmoeten. De mogelijkheden bestaan uit oude prepensioenpotjes, spaargelden, beleggingen, lijfrente, een overschot aan pensioen enzovoort. Er is van alles mogelijk, als u maar de juiste timing toepast en weet hoeveel u eventueel nog moet bijsparen.
 
Het begint zoals altijd met een pensioenplan
 
Met het plan kan u niet vroeg genoeg beginnen. Daaruit kan bijvoorbeeld blijken dat uw huidige pensioenregeling wel voldoende is vanaf AOW-leeftijd echter dat er ook nog ruimte is om in dezelfde pensioenregeling bij te sparen. Interessant want op deze manier spaart u bij in de pensioenregeling en het overschot kunt u inzetten om eerder te stoppen. Voordeliger dan een spaarrekening want bijsparen in een pensioenregeling kan van het bruto salaris en op het moment van uitkeren is de te betalen belasting mogelijk lager dan uw eerder behaalde belastingvoordeel. Het heeft zoals ik eerder schreef alles te maken met timing en een bewust pensioenplan.
 
Als u wilt weten of uw dromen werkelijkheid kunnen worden dan is het verstandig een onafhankelijk pensioenadviseur in te schakelen. Een adviseur die u los van producten kan adviseren over een passende pensioenoplossing.
 
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by