Nieuws

13-01-2023 12:36

Europese richtlijn maakt internationaal MVO-beleid effectiever dan nationale wetgeving

We mogen onze positie als handelsland niet voor lief nemen

De keuze voor een investering in België of Duitsland is snel gemaakt als Nederland de regeldruk eenzijdig blijft opvoeren, waarschuwen Tweede Kamerleden Jan Klink (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA). Aanleiding: We mogen onze positie als handelsland niet voor lief nemen

Boskalis liet onlangs bij monde van de topman opnieuw weten dat er een reële kans is dat het bedrijf Nederland verlaat. Aanleiding daarvoor is de initiatiefwet over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). De mededeling van Boskalis is hoogst alarmerend. Eerder werd immers al bekend dat een op de vijf bedrijven in Nederland overweegt ons land te verlaten vanwege de verslechtering van ons vestigingsklimaat.
 
Tweede Kamerleden Jan Klink (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA) schrijven vandaag in het FD dat nationale wetgeving over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) haar doel voorbij zal schieten. “Er komt namelijk een Europese richtlijn aan op dit terrein om te voorkomen dat Europa een lappendeken van 27 verschillende wetgevingen wordt.”

Daar is de Pensioenfederatie het mee eens. Er zijn meer redenen dan alleen het Nederlands vestigingsklimaat waar de Tweede Kamerleden zich zorgen over maken, om de Europese richtlijn leidend te laten zijn. Met één IMVO-wet voor duurzaamheid en mensenrechten die aansluit bij de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor multinationale ondernemingen, is er sprake van een internationaal gelijk speelveld. Alhoewel pensioenfondsen niet internationaal concurreren, werken ze in de beleggingsketen meestal wel samen met buitenlandse vermogensbeheerders en dataleveranciers.

Het helpt daarbij enorm als voor die partijen dezelfde regels gelden. Een uniform Europees kader draagt daarom bij aan de effectiviteit van IMVO-beleid van Nederlandse pensioenfondsen. Dus: wacht een paar maanden op de Europese IMVO-wetgeving en ga niet alvast een Nederlandse wet maken. Voor pensioenfondsen zijn die paar maanden geen belemmering, die zijn al sinds 2018 binnen het IMVB-convenant bezig met de OESO-richtlijnen. 

 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by