Nieuws

28-07-2022 12:35

Hydro Extrusion: 'Zulke mensen lopen niet rond'

Al ruim honderd bedrijven in de Stedendriehoek en de Noordwest-Veluwe hebben Veluwe Portaal ontdekt als steun en toeverlaat bij HR-vraagstukken. Ook Hydro Extrusion in Harderwijk is dankzij het netwerk van dit HR-portaal een flinke stap verder met hun wervingsaanpak. Een moderne opzet van vacatureteksten leidt hopelijk op korte termijn tot het aantrekken van een nieuwe matrijzenspecialist.

Tekst: Wilma Schreiber fotografie: Anke Kolkman

Hydro Extrusion is een aluminiumfabriek met een 60 jaar lange historie in Harderwijk. Als onderdeel van Hydro Benelux produceert het bedrijf uiteenlopende profielen en kant-en-klare componenten voor onder meer de automotive, de bouw, treinen- en vrachtwagenbouw voor klanten in Europa en de VS. Daarnaast is het gespecialiseerd in 'friction stir welding' (wrijvingsroerlassen). Het van oorsprong Noorse bedrijf werd in 1905 opgericht en telt vestigingen in ruim veertig landen en zo'n 31.000 medewerkers wereldwijd. In Harderwijk werken 110 mensen onder wie 20 flexkrachten.

De afgelopen jaren had Hydro Benelux weinig vacatures en dus ook weinig mensen hoeven werven. "Daardoor hadden we ons niet echt ontwikkeld op dat vlak, bijvoorbeeld in het schrijven van een goede vacaturetekst. Daarnaast is er door digitalisering en social media heel veel veranderd", zegt Janneke Krikke, HR-manager bij het Harderwijker bedrijf. "Nu een van onze matrijzencorrigeerders, binnenkort met pensioen gaat, namen we hiervoor contact op met Veluwe Portaal." Als deelnemer aan dit HR-platform (zie kader) kan Hydro Extrusion kosteloos gebruikmaken van de diensten van Veluwe Portaal en kwam het ook in aanmerking voor een Talentmakelaarvoucher (mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland).

Juiste kernwoorden

De vacature betreft een heel specialistische functie, waarbij mensen tot op een honderdste millimeter nauwkeurig matrij-zen handmatig moeten kunnen bijvijlen en proefpersingen controleren. Daar is materiaalkennis voor nodig en knowhow van hoe de drukpersen van Hydro Extrusion werken. "Doorgaans is de inwerkperiode drie tot vijf jaar. We maken hier echt honderden verschillende matrijzen, in heel veel producten zit wel iets van aluminium. We zoeken nu één of twee mensen die houden van dit nauwkeurige werk en daarin door ons opgeleid willen worden. Want zulke mensen lopen niet rond", weet Krikke, die hoopt binnen nu en een halfjaar iemand te kunnen aantrekken. "Het is echt een essentiële functie binnen ons productieproces."

Via Veluwe Portaal kwam Krikke in contact met WeCreate. "Zij weten hoe je een goede vacaturetekst schrijft, hoe je die het beste uitzet, via welke kanalen. En hoe je er met de juiste kernwoorden voor zorgt dat de juiste mensen die vacaturetekst gaan lezen", vertelt Ingeborg Lups-Dijkema, manager van Veluwe Portaal. "Dit is een van de manieren waarop wij bedrijven stimuleren en ondersteunen om aan de slag te gaan met hun HR-leerbeleid. Door middel van interviews met honderd bedrijven onderzoeken we wat ze al doen en waarin we hen kunnen ondersteunen." Voor die bedrijven zijn in totaal vijftien vouchers voor 40 adviesuren.

Meer profileren

Om Hydro Extrusion te helpen bij het anders neerzetten van vacatureteksten, interviewde WeCreate onder meer de huidige matrijzencorrigeerder, de manager matrijzenkamer en een pers-operator. Gecombineerd met informatie over het bedrijf en de sfeer, leidde dit tot een adviesrapport. "Daarin stond dat we ons meer konden profileren op wie we zijn, op kernwoorden die bij ons passen. En ook op dingen die wij heel normaal vinden 40 vakantiedagen en de hoge cijfers in ons medewerkerstevredenheidsonderzoek. Hier op de Veluwe zijn we niet zo borstklopperig, maar dat is dus wel nodig", aldus Krikke. "Onze vacatureteksten moesten dus een stuk minder algemeen en ook een stuk korter!" Verder bevatte het rapport informatie over hoe kandidaten zoeken, waar ze op letten in vacatureteksten. Krikke hoopt van dit traject te leren voor de volgende vacatures. "We zijn ook begonnen met een vacaturewebsite, dat komt mooi samen met de gemoderniseerde opzet van onze vacatureteksten." Als deelnemer van Veluwe Portaal kan Hydro Extrusion de vacature ook kosteloos plaatsen op werkinjeregio.nl en stageinjeregio.nl; deze is bovendien gekoppeld aan de landelijke vacaturesite Indeed.

Nieuw initiatief

Intussen is Veluwe Portaal gestart met een nieuw initiatief: loopbaanpaden, die worden ontwikkeld op basis van kansrijke sectoren in de regio's Noordwest-Veluwe en de Stedendriehoek: techniek, zorg, ICT, transport & logistiek en food. Binnen deze sectoren zijn diverse beroepen denkbaar. "Als een medewerker een stap wil maken naar een andere branche, is dat doorgaans lastig. Met die loopbaanpaden begeleiden we hen hierbij van a tot z", verklaart Lups. "Concreet betekent dit: vertellen wat de functie inhoudt, welke competenties nodig zijn, welke scholing nodig is en waar, en welke kosten hiermee gemoeid zijn. En, als kers op de taart, bij welke bedrijven je terecht kunt. Daarbij verwijzen we kandidaten naar deelnemende bedrijven en naar onze vacaturesite."

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by