Nieuws

10-01-2022 22:13

Meer kans op legionella besmetting op kantoor door corona? 

Er zijn verschillende locaties waarbij het risico op een legionella besmetting hoger ligt dan ‘normaal’. Dergelijke locaties beschikken over de plicht om iets aan legionellapreventie te doen. Helaas kan deze bacterie heel snel ontstaan en mensen ook flink ziek maken. Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je kunt doen om een legionella besmetting te voorkomen. Ook als werkgever. Zeker nu in coronatijd is dit heel belangrijk. Maar hoe pak je dit precies aan? En waarom is de kans op een legionella besmetting momenteel hoger door corona?

Hoe wordt een legionellabesmetting veroorzaakt?
Om te weten hoe je een legionellabesmetting kunt voorkomen, is het natuurlijk eerst belangrijk om de oorzaak te weten én aan te pakken. Maar hoe wordt een legionellabesmetting veroorzaakt en wat kan je hier zelf tegen doen?  

Een legionellabesmetting wordt veroorzaakt door legionellabacteriën. Deze bacteriën kunnen je erg ziek maken. Hoewel de meeste mensen slechts milde, griepachtige klachten krijgen, zijn er ook mensen die een ernstige reactie krijgen. Meestal ontstaat hierbij een ernstige longontsteking die zelfs zo erg kan verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Een ziekte door de legionellabacterie kan wel met medicijnen worden aangepakt, maar het is niet mogelijk om het lichaam volledig immuun te maken door bijvoorbeeld het gebruik van vaccins.

Zware longontsteking door legionella komt vooral voor bij mensen met een al zwakkere gezondheid of rokers. Het komt maar zelden voor dat iemand jonger van 40 te kampen krijgt met zware gevolgen door de legionellabacteriën.

Een ontsteking door een legionellabesmetting wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. Deze naam is ontstaan nadat er in veel huizen van veteranen legionella werd ontdekt toen deze lange tijd leeg hadden gestaan. Veel veteranen werden vervolgens ziek. Pas later ontdekte men dat dit kwam door de legionellabacteriën die zich in het water hadden gevestigd.

Legionellabacteriën gedijen uitstekend bij stilstand, lauw water. Dit gebeurt dus bijvoorbeeld bij kranen die langere tijd niet open zijn gedraaid, douches, waterreservoirs (behalve de reservoirs die verwarmd worden), enzovoorts.

Meer kans op legionella besmetting door corona
Ook nu zien we een steeds groter aantal mensen bij huisartspraktijken en ziekenhuizen die te kampen hebben met de legionellabacterie. Dit heeft met name te maken met de enorme leegstand op kantoor. Inmiddels luidt het advies weer om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat betekent dat veel kantoren grotendeels of zelfs geheel leegstaan. Wanneer de maatregelen echter weer versoepeld worden, betekent dit ook dat men weer volop op kantoor aanwezig is en de waterleidingen gebruik zullen maken. Wanneer de kranen al die tijd niet open hebben gestaan, is het risico erg hoog dat er legionellabacteriën in de leidingen aanwezig zullen zijn. Met alle gevolgen van dien.

Dit kan eenvoudig voorkomen worden door met een schoonmaakploeg afspraken te maken. Zorg ervoor dat minimaal één keer in de week alle kranen even aangezet worden en dat ze minimaal één minuut aan zullen blijven staan. Als het kantoor langer onbemand is geweest, zullen de kranen nog langer aan moeten blijven staan.

delen:
Algemene voorwaarden