Bouwmensen Apeldoorn en Aventus
nummer 1 | maart 2025
Studenten krijgen een krachtige leer-omgeving aangeboden: de theorie vol-gen ze bij Aventus, de praktijk in het opleidingsgebouw van Bouwmensen, en de rest van de week zijn ze aan het werk bij bedrijven. Bouwmensen Apeldoorn en Aventus trekken samen op in het initiatief Sterk Techniekon-derwijs Apeldoorn (STO-A), waarin scholen en bedrijven uit de hele regio samenwerken om jongeren te enthou-siasmeren voor een toekomst in de bouw.
Talent met passie gezocht
En dat is geen overbodige luxe met het oog op de demografische ontwikkelin-gen, stelt Martien van Reen, directeur van Bouwmensen Apeldoorn. "Er wor-den minder kinderen geboren en de instroom is beperkt vanwege de grote hoeveelheid keuzemogelijkheden. Daarnaast is nieuwe aanwas keihard
nodig om de kwaliteit en kwantiteit in de bouw & techniek te waarborgen, nu veel oudere medewerkers met pensi-oen gaan." Ook Vincent Seubring, ma-nager bouwopleidingen bij Aventus, wijst op het bredere maatschappelijke belang: "Nederland heeft dringend meer woningen nodig en verduurza-ming wordt steeds belangrijker. Voor het realiseren van de energietransitie zijn medewerkers nodig die niet alleen over vaardigheden beschikken, maar ook de passie en motivatie hebben om zich te blijven ontwikkelen."
Om voldoende vakmensen op te lei-den, ontwikkelen Bouwmensen Apeldoorn en Aventus diverse initiatie-ven. Bijvoorbeeld de instroomklas Sa-menSterk, een maatwerktraject voor mensen die zich willen omscholen naar de bouw. "Hier kunnen zij-instro-mers ontdekken of het bij hen past.
Want terug naar de schoolbanken is behoorlijk spannend als je schooltijd 20 tot 25 jaar achter je ligt", zegt Van Reen. "Daar zijn ook goede docenten voor nodig. En die levert Aventus." Kandidaten kunnen elke week instro-men. "Een heel laagdrempelige moge-lijkheid om weer te proeven van on-derwijs", vult Seubring aan.
Breed netwerk ondersteunt zij-instromers
Zij-instromers vormen een bijzondere doelgroep. "Doorgaans zijn ze zich niet bewust van het 'een leven lang le-ren'-concept. Wel beschikken ze over kennis en werkervaring, alleen gaan ze nu in een andere sector aan de slag. Bij het aanboren van dit nieuwe do-mein helpen we hen de meest passen-de route te ontdekken", schetst Seu-bring. Om deze overstap zo soepel mogelijk te maken, participeren Bouw-
Tekst: Wilma Schreiber. Fotografie: Peter Lous
Bouwen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt in
Bouw & Techniek
Om het woningtekort op te lossen en de energietransitie handen en voeten te geven, zijn vakmensen keihard nodig. Daarom zetten Bouwmensen Apeldoorn en Aventus zich samen met het mbo en andere regionale partners in voor flexibele instroommogelijkheden voor mensen die zich willen omscholen naar de bouw. Zij-instromers en werkzoekenden leren een vak in de bouwsector en doen tegelijkertijd werkervaring op. Een ander speerpunt is kinderen vroegtijdig laten kennismaken met techniek.
nummer 1 | maart 2025
mensen Apeldoorn en Aventus in het Transitiehuis Gelderland, een breed netwerk van publieke en private partij-en dat zich richt op maatwerktrajecten voor zij-instromers.
Naast Bouwmensen spelen ook het UWV, gemeenten, Gelders Vakman-schap, Wij Techniek, Bouwend Neder-land en verschillende opleidingsbedrij-ven een belangrijke rol hierin. Denk
aan de Schildersvakopleiding, Installa-tiewerk, NewTechPark, Techniekfabriek Zutphen en Techni Campus Deventer. "Een zij-instromer met affiniteit voor schilderwerk kan bijvoorbeeld via de Schildersvakopleiding aan de slag, ter-wijl iemand met interesse in installa-tietechniek wordt begeleid richting In-stallatiewerk", licht Van Reen toe.
Actieve rol
Daarnaast is het UWV een belangrijke schakel in de begeleiding van werk-zoekenden, en spelen gemeenten een actieve rol in het koppelen van kandi-daten uit de bijstand aan het Transitie-huis. ROC's zijn betrokken om via flexibele opleidingsroutes de juiste scholing te bieden. Het gedachtegoed
van het Transitiehuis wordt nu door-ontwikkeld in samenwerking met de MBO Raad en GOGO (Gelderse Op-leidingsbedrijven Gebouwde Omge-ving). "Samen ontwikkelen we een leergang en inmiddels loopt de pilot", zegt Van Reen. Financiering is afkom-stig van de Goldsmeding Foundation en het Technisch Bureau voor de Bouwnijverheid; het onderzoek Fast Switch 2.0, uitgevoerd door Bouw-mensen Apeldoorn, biedt inzichten om de leergang zij-instroom vorm te geven (zie https://digitaalpubliceren.com/transitiehuisgelderland/19091/).
Belangrijk aandachtspunt is de accep-tatie van zij-instromers binnen bedrij-ven. Uit onderzoek van Bouwmensen
Belangrijk aandachtspunt is de acceptatie van zij-instromers binnen bedrijven
nummer 1 | maart 2025
Apeldoorn blijkt dat bedrijven nog moeten wennen aan zij-instromers. "We slagen erin om mensen te vinden en te boeien. Maar de acceptatie op de werkvloer is soms nog een uitda-ging. Daar moeten we met elkaar in groeien", aldus Van Reen. "Het succes van een zij-instromer wordt groten-deels bepaald door de collega's op de werkvloer en de directie."
Duurzame plaatsing en sa-menwerking binnen tech-niekhubs
Om onderwijs en arbeidsmarkt zo goed mogelijk op elkaar af te stem-men, heeft Aventus het project 'Be Boost' opgezet en hiervoor een RIF
(Regionaal Investeringsfonds mbo) toe-gewezen gekregen. Hierbij wordt sa-mengewerkt met het Consortium Tech-niekhubs. Seubring: "We kunnen zij-instromers de juiste opleiding en begeleiding bieden, maar de cruciale
vraag is: hoe investeren we samen met de bedrijven duurzaam in de langetermijnontwikkeling?"
Bij Be Boost hebben zich intussen 250 ge?nteresseerde kandidaten gemeld, 190 zij-instromers hebben een levens-bewuste intake doorlopen en nog eens 150 mensen namen deel aan een ori-?nterende kickstart. Van Reen: "Mijn ideaal is dat over tien jaar omscholen de nieuwe standaard is in het onder-wijs en dat iedereen een leven lang kan leren. Dat lukt alleen als bedrijven en opleiders samen optrekken en ook op de werkvloer een cultuurverande-ring plaatsvindt."
Het succes van een zij-instromer wordt grotendeels bepaald door de collega's op de werkvloer en de directie
nummer 1 | maart 2025
Driesteden Business nr1 2025
