Markt bedrijfsvastgoed weer in de lift
Was vorig jaar sprake van een aanzienlijke daling in de vastgoedbeleggingsmarkt, in het eerste kwartaal van 2024 trekken de beleggingen weer wat aan. Ook qua aantal verhuur kantoortransacties met een groter volume is het zeker drukker in Deventer, zo is de ervaring van Eline Roelofsen, vastgoedadviseur bij REBO Groep, gevestigd in het markante kantoorgebouw l’Arc en ciel aan de Zutphenseweg in Deventer.
Tekst: Wilma Schreiber. Fotografie: Peter Lous
REBO Groep ondersteunt ondernemers in Deventer en de Stedendriehoek bij uiteenlopende vastgoedvraagstukken: van aanhuuropdrachten, portefeuilleoptimalisatie (hold/sell-analyse) en sale/lease-back transacties, haalbaarheidsstudies tot de verhuur van bedrijfs-, winkel- en kantoorruimte. Investeerders in de bedrijfsruimtemarkt zijn weer wat vrolijker, constateert Roelofsen. “In 2023 leidde onder andere de hoge rente ertoe dat veel investeerders niet konden of niet durfden te investeren. Nu zien we dat weer wat aantrekken”, zegt ze.
Het tekort aan kwalitatief goede bedrijfsruimte blijft onverminderd hoog. Brownfields – verouderde bedrijventerreinen – zijn in trek, ook bij ontwikkelende beleggers. “Die zien daar kansen voor herontwikkeling. Deventer kent diverse plekken die voor zo’n revitalisering in aanmerking kunnen komen. Een mooie gelegenheid om samen met de gemeente aan de bestaande vraag te voldoen”, aldus Roelofsen. Een goed voorbeeld is een productielocatie van een vertrekkende klant met een nichebusiness. “Het gaat om een kavel van ruim 25.000 vierkante meter, ideaal voor investeerders om aan te kopen als herontwikkelingslocatie en te voorzien in kwalitatief goede bedrijfsruimten.”
In de verhuur van de kantorenmarkt neemt het aantal transacties tot 500 vierkante meter toe in de stad. “In het eerste kwartaal van 2024 hebben zich meer zoekers van buiten Deventer bij ons gemeld. Nu het aanbod in bijvoorbeeld Apeldoorn wat opdroogt, wordt Deventer beter gevonden als kantorenstad en daar zijn we natuurlijk blij mee.” Zo is REBO betrokken bij het project De Handelskade. Samen met Explorius, de ontwikkelaar van De Handelskade, wordt bij het station een kantoorgebouw van circa 3.000 vierkante meter ontwikkeld. “Zowel duurzaamheid als locatie blijft belangrijk voor kantoorgebruikers, maar voor een ontwikkelaar geldt nu het gecontracteerde vermogen als een USP”, weet Roelofsen. “Hopelijk kunnen we na de zomer live met deze ontwikkeling.”
Daarnaast zit Roelofsen ook bij veel ontwikkelaars aan tafel. “Zij tonen zich voorzichtig als de bouw nog moet beginnen. De rente, hoge bouwkosten en de stikstofproblematiek vragen voordat er begonnen wordt met een project een andere rekenmethodiek. Sommige projecten gaan daarom in de ijskast, eerder aangevraagde projecten komen er wel.” Door de strengere regelgeving staat het rendement van woningen onder druk. “En alles wat té spannend is, vermijden investeerders liever. Nu zie je een beweging naar zorgvastgoed, ook in Deventer, vanwege de verwachte hogere rendementen.”