Onyx Cybersecurity verhoogt kennisniveau van medewerkers

Magazines | Driesteden Business nr1 2023

Medewerkers van een organisatie zijn een belangrijke informatiebron op het gebied van informatiebeveiliging en vormen zo een gemakkelijk doelwit voor internetcriminelen. "Je hoort vaak dat de mens als zwakste schakel wordt gezien," zegt Maaike Oost, manager Operations & Sales bij Onyx Cybersecurity. "Wij benaderen het graag anders: maak van je medewerkers de sterkste schakel. Investeer in bewustzijn en kennis en blijf, via een afwisselend programma van trainingen, de boodschap herhalen."

"Waar organisaties veelal inzetten op technologische beveiliging van informatie vormt juist de mens een cruciale factor. Veel organisaties vergeten hun medewerkers op het gebied van informatiebeveiliging, terwijl juist deze organisatorische kant een belangrijk risico vormt," geeft Maaike Oost aan. "Je kunt het risico op cyberincidenten aanmerkelijk verlagen wanneer je investeert in je mensen, zodat hun kennisniveau toeneemt. Alles begint met bewustzijn. Breng om te beginnen de risico's in kaart: richt je eerst op de grootste risico's. Kies voor een gedoseerde aanpak, want met kleine stapjes bereik je vaak meer. Besteed veel aandacht aan communicatie naar de medewerkers toe. Het is belangrijk dat zij begrijpen wat er concreet van hen verwacht wordt. Vervolgens faciliteer je gewenst gedrag, door het juiste voorbeeld te geven en bepaalde handelingen makkelijker te maken. Een wachtwoordmanager installeren, bijvoorbeeld. Dan hoeven medewerkers geen twaalf karakters te onthouden. Maak inzichtelijk hoe criminelen te werk gaan en waarom je bepaalde beveiligingsmaatregelen moet nemen. Als de noodzaak niet duidelijk is, zal niet iedereen zich aan de opgelegde regels houden."

Aantrekkelijk maken

Onyx Cybersecurity heeft een uitgebreid programma in huis om het kennisniveau en het bewustzijn bij medewerkers van organisaties te vergroten. Daarbij geldt de kracht van de herhaling. "Blijf de boodschap onder de aandacht brengen, meerdere keren per jaar," adviseert Maaike Oost. "Dat kan op een heel levendige en gevarieerde manier, met leuke elementen om het voor medewerkers aantrekkelijker te maken. Er zijn allerlei combinaties denkbaar van een e-learning bestaande uit filmpjes, games en quizzes welke medewerkers op een eigen gekozen moment kunnen volgens tot het spelen van een bingo of pubquiz met het hele team. Trouwens, wat dacht je van een escaperoom, die je online of fysiek op kantoor speelt en waarbij je allerlei leerpunten tegenkomt? Wij geven ook op maat gemaakte workshops voor groepen van tien tot twintig personen, gericht op bewustzijn, veilig thuis en op de zaak werken en op de grootste risico's, zoals phishing, ransomware en social engineering. Indien gewenst monitoren we het gedrag van medewerkers en voeren we zelf phishingtests uit. Als bedrijf kun je trouwens ook zelf eenvoudig een aantal maatregelen treffen, zoals posters ophangen en cybersecurity als vast onderdeel meenemen in een interne nieuwsbrief en bij reguliere vergaderingen. Het werkt pas optimaal als je in alle lagen van de organisatie het bewustzijn vergroot."

Meer informatie: www.onyx-cybersecurity.com

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by