De merkfan als vriend voor het leven

Magazines | Driesteden Business nr6 2022

Als iPhone-gebruiker van het eerste uur is het voor mij een feest als ik weer een nieuw toestel mag uitzoeken. Onlangs mocht ik weer! En ik weet nu al dat ik ook daarna weer voor Apple kies. Zeker, ik ben fan van Apple. Maar waarom eigenlijk?
 
De eerste iPhone was écht revolutionair. Zowel in vorm als functionaliteit. Dat wilde ik zelf ook ervaren. En eerlijk, ik wilde er ook wel graag mee gezien worden. Ondertussen is het aanbod smartphones enorm. En als Apple-fan durf ik ook wel te zeggen dat de Aziatische concurrentie op sommige fronten Apple voorbijstreeft. En toch blijf ik trouw aan het merk. Het minimalistische design, de informele, zelfbewuste toon, het ergens voor staan. Het zijn allemaal eigenschappen die bij mij passen. Eigenschappen die je ook in vrienden zoekt…
 
Om echte merkfans - zoals ik - te creëren ga je op zoek naar de ‘spark’ waarmee mens en merk een relatie aangaan. Daar heb je wel een strategie voor nodig. Die verschilt niet zo heel erg veel van het echte leven. Voordat je begint met zo’n strategie is het belangrijk om je te beseffen dat er een wezenlijk verschil is tussen de ‘gewone’ consument en de merkfan. De consument wisselt regelmatig van merk en maakt rationele keuzes. De merkfan voelt zich juist emotioneel verbonden met een merk en identificeert zich ermee.
 
Herkenbaarheid zorgt voor verbondenheid
Het creëren van merkfans werkt bij uitstek voor merken met een emotionele lading. Denk aan kleding, schoenen en auto’s. Waarom kies je bijvoorbeeld voor Nike, BMW of voor de Hema? Je herkent jezelf in de betekenis van deze merken, waarvoor ze staan en wat je belangrijk vindt. Door die herkenning voel je je ook verbonden: ‘hier wil ik bijhoren’. Net zoals ik voor Apple blijf kiezen.  
 
STREAMER: ‘Een plekje in het hoofd van je klant is niet genoeg. Je wilt het hart veroveren.’

Iedereen kan merkfans creëren!
Er is ongetwijfeld een directe partner of leverancier waar jouw bedrijf fan van is. Grote kans dat de broodjeszaak bij jou op de hoek in je favorieten staat. Andersom werkt het ook. Zo kun je er ook voor zorgen dat jouw klant fan wordt (en blijft) van jóuw organisatie. Wie van je klanten zijn op dit moment jouw grootste merkfan?
 
Bouwen aan je fanbase
Dat begint bij een glasheldere positionering: weten waar je voor staat. We hebben het dan over het DNA, The Why en de kernwaarden van jouw merk. Een plekje in het hoofd van je klant is niet genoeg. Je wilt het hart veroveren! Dus niet roepen of schreeuwen om aandacht, maar aandacht geven. Laat blijken dat jouw fans op nummer 1 staan en geef ze persoonlijke aandacht en waardering. Op iedere halte van de klantreis.
 
Ga voor vriendschap
Als je dat consequent blijft doen dan gaat jouw merk voelen als een goede vriend. In het echte leven werkt dat precies zo. Van vrienden verwacht je ook dat ze oprecht, eerlijk - en nog belangrijker - zichzelf durven zijn, toch!? Zo ontstaan vriendschappen voor het leven. Een principe dat al duizenden jaren onveranderd is gebleven.
 
Martijn Gillijns
Merkspecialist bij Factor 12
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by