Soba leidt op voor een veiliger Nederland

Magazines | Driesteden Business nr6 2022

SOBA Security Opleidingen is al meer dan 30 jaar een begrip in fysieke beveiliging, brandveiligheid en Security Management opleidingen. Het bedrijf is gevestigd op de Rijnzathe in De Meern – met een tweede locatie in Schijndel – en biedt cursussen en opleidingen van mbo- tot post hbo-niveau, van technisch beheer tot management. SOBA staat goed bekend in de beveiligingssector. In 2022 volgden 4.000 cursisten een opleiding bij SOBA.
 
Groeiende sector
De technische beveiligingssector in Nederland toont een constante groei. Het aantal medewerkers is in 10 jaar gestegen met 46%. Het aandeel vrouwen steeg in die tijd van 10 naar 18%. Om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen, is meer personeel nodig op diverse terreinen. Bedrijven zijn op zoek naar technisch commercieel medewerkers, technici met mbo-niveau en medewerkers op hbo-niveau.
Naast meer personeel is er vooral goed gekwalificeerd personeel nodig en daar komt SOBA in beeld. SOBA Security Opleidingen is een begrip in fysieke beveiliging, brandveiligheid en Security Management. Het bedrijf biedt cursussen en opleidingen van mbo- tot post hbo-niveau, van technisch beheer tot management.
 
Betrouwbare opleidingspartner
SOBA is de afgelopen jaren enorm gegroeid en in de periode 2021-2022 werden zowel de locatie in De Meern als die in Schijndel verdubbeld om het toenemende aantal opleidingen en cursisten een plek te kunnen bieden. Ymke van Kersen is sinds 2020 directeur van SOBA: “Er is vanuit het bedrijfsleven een grote behoefte aan een betrouwbare opleidingspartner. SOBA wil dat graag zijn, zowel voor bedrijven als voor ZZP-ers die hun certificaten moeten hebben om te kunnen werken.”
SOBA biedt diverse mogelijkheden voor maatwerkopleidingen en InCompany trainingen. Een opleidingstraject kan aan specifieke wensen worden aangepast. Ymke van Kersen: “Hierin zijn we snel en flexibel. Zo hebben we bijvoorbeeld een traject opgezet voor zij-instromers om de tekorten in de branche weg te nemen. Voor specifieke doelgroepen stellen we een opleidingsprogramma met baangarantie samen.”  
Maar ook als ZZP-er kun je bij SOBA een opleiding vinden om de benodigde diploma’s te halen of je eigen ‘leerlijn’ uitstippelen en die volgen in het tempo dat bij jou past.
 
Passie voor het vak
Wat kenmerkt het succes van SOBA? Ymke van Kersen: “Onze mensen zijn de drijvende kracht achter onze organisatie. Zij maken van SOBA de betrokken, persoonlijke en kundige opleider die we willen zijn. Docenten hebben bij ons zonder uitzondering vele jaren praktijkervaring en nemen die ervaring mee in hun lessen. Met hun kennis en passie voor het beveiligingsvak weten ze onze cursisten te inspireren en motiveren.” Op deze manier wil SOBA haar missie bereiken: opleiden voor een veiliger Nederland. “Samen vergroten we het veiligheidsbewustzijn en -gevoel van organisaties en mensen. Dat is een mooi uitgangspunt om voor te werken.”
 
Doorgroeien binnen vakgebied
Wijnand van Loon is programmamanager bij SOBA Security Opleidingen. Na 25 jaar zelf werkzaam te zijn geweest bij een installateur, heeft hij in 2021 besloten zich op het opleiden te richten: “Al meerdere jaren was ik bij SOBA betrokken als freelance docent fysieke beveiliging. Ik voel mij als een vis in het water als ik voor de klas sta.  Het is mooi om cursisten te zien groeien in hun vakgebied. Dat ik daar een onderdeel van mag uitmaken geeft mij veel voldoening.”
Als programmamanager zorgt Wijnand ervoor dat de opleidingen die SOBA biedt, aansluiten bij de praktijk en de actualiteit: “We kijken naar ontwikkelingen in de markt. Wat is er nodig? Wat verandert er als bepaalde wet- en regelgeving wordt aangepast? Wat betekent dat voor onze sector? Bedrijven en medewerkers in onze branche hebben behoefte om hun kwaliteit te kunnen aantonen. Ontwikkelen, doorgroeien, verbreden of verdiepen in het vakgebied is essentieel om meerwaarde te bieden op de werkvloer, nu en in de toekomst. SOBA biedt hier alle mogelijkheden voor. Van laagdrempelige instapcursussen tot een complete Security-leerlijn voor mbo’ers.”
 
Klaar voor de praktijk
SOBA is een Cedeo-erkend bedrijf. Cedeo is een onafhankelijk certificerende instantie die periodieke klanttevredenheidsonderzoeken uitvoert gericht op kwaliteit, continuïteit en klantgerichtheid. Directeur Ymke van Kersen: “SOBA heeft een bijzonder hoog slagingspercentage. In mijn ogen is dat geen doel op zich, maar eerder een mooie bevestiging van de kwaliteit van onze opleidingen. Het doet ons goed te weten dat we hoogwaardige professionals afleveren voor de security- en brandbeveiligingsmarkt en zo Nederland steeds veiliger maken.”
  
Kijk voor meer informatie op www.soba.nl
 
Bron cijfers: Rapport Ontwikkelingen in de technische beveiligingsbranche over 2021 / Federatie Veilig Nederland, juni 2022.
 

Opleidingen die SOBA biedt, zijn onder meer:
Monteur Beveiligingssystemen
Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties

Installatiedeskundige Ontruimingsalarminstallaties
Post-HBO opleiding Security Techniek
Post-HBO opleiding DHM Security Management

Over SOBA Security Opleidingen
SOBA Security Opleidingen maakt deel uit van de SeSa Groep, een samenwerkingsverband van management & organisatie-, consultancy- en opleidingsbedrijven met jarenlange ervaring en uitgebreide expertise op het gebied van security en safety. Binnen de groep werken 60 medewerkers. Gezamenlijk geven zij adviezen, ontwikkelen en verzorgen zij meer dan 200 opleidingen en sturen zij circa 200 externe specialisten aan als adviseur en/of docent.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by