Voor de beste champagne moet je bij Ruchties Wijnhandel zijn!

Magazines | Driesteden Business nr6 2021

Twee Champagnes van ons zijn in de prijzen gevallen tijdens het 33ste Proefschrift Wijnconcours! De Les 7Crus Brut van Pascal Agrapart won in de categorie Wijnspeciaalzaak – Champagne t/m €50,-. De Blanc de Blancs van Charles Heidsieck werd eerste in de categorie Wijnspeciaalzaak – Champagne €50,01 t/m €75,00.
 
Uitreiking vond plaats op 25 oktober jl. in de Posthoornkerk in Amsterdam. De vakjury – o.l.v. wijnjournalist Jan van Lissum – proefde alle deelnemende wijnen blind, dus zonder kennisneming van het etiket.
 
Agrapart Les 7 Crus Brut: beste Champagne t/m €50,-
Pascal Agrapart geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde ‘Grower Champagne’. Dit is Champagne gemaakt door een wijnboer die geen druiven inkoopt (zoals de meeste grote huizen), maar alle wijngaarden in eigen beheer heeft.
 
Pascal is gevestigd in Avize, in de Côte des Blancs, bezit hier zo’n twaalf hectaren voornamelijk grand cru-wijngaarden. Hij bewerkt zijn wijngaarden volgens biodynamische principes. In de kelder werkt Pascal zo natuurlijk mogelijk: hij houdt de dosage ( suikermix toegevoegd voor botteling) laag en filtert of klaart de wijnen niet. Zijn Champagnes zijn puur, gefocust, mineralig en terroirgedreven.
 
Les 7 Crus is het visitekaartje van Agrapart. De druiven voor deze Champagne (90% chardonnay en 10% pinot-noir) oogst hij in zeven verschillende cru’s, waarvan vier grand en twee premier cru’s. De Proefschrift-jury beoordeelde de wijn met een 9- en schreef: ‘veel fruit, veel zuren, fris en levendig, mooie balans en lengte’.

Charles Heidsieck Blanc de Blancs: beste Champagne €50,01 t/m €75,-
Charles Heidsieck behoort tot de grote namen van de Champagne. Het talent van wijnmaker Cyril Brun werd recentelijk nog eens bevestigd door zijn verkiezing tot Champagnewijnmaker van het jaar in de Franse Guide Hachette 2022.
 
Met de Blanc de Blancs-stijl heeft Charles Heidsieck een lange historie: de eerste maakte het huis al in 1949. De vintage-variant Blancs de Millénaires is een van de meest prestigieuze wijnen van de Champagne.
 
De Charles Heidsieck Blanc de Blancs is gemaakt van chardonnay . De Proefschrift-jury gaf ook deze Champagne een 9- en noteerde: ‘mooie aperitief- of maaltijdchampagne met inhoud en elegantie’.
 
Beide Champagnes worden rechtstreeks van de producent geïmporteerd door ons samen met enkele collegae in Nederland onder de naam Les Généreux. De flesprijs van de Agrapart Les 7 Crus Brut is €48,70, die van de Charles Heidsieck Blanc de Blancs bedraagt €69,95.
 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by