Hamer Installatietechniek: Technisch dienstverlener met totaalaanbod

Magazines | Driesteden Business nr6 2021

Een familiebedrijf dat al sinds 1938 bestaat en een groot aantal markten bedient, waaronder de automotive, utiliteit, de chemische en voedingsindustrie en datacenters als groeimarkt. “In totaal hebben we zeventien disciplines, uiteenlopend van elektrotechniek tot asbestsanering. Onze filosofie is dat we graag alles zelf doen. Zo kunnen we klanten compleet ontzorgen op het gebied van technische installaties – van ontwerp en engineering tot onderhoud en service”, stelt commercieel directeur John Dijkman.

Fotografie: Evert van de Worp

Dat Hamer – met vestigingen in Nederland en België en intussen zo’n 500 medewerkers – een echt familiebedrijf is, heeft voordelen voor klanten en voor medewerkers, aldus Dijkman. “Doordat we niet hoeven overleggen met aandeelhouders, kunnen we daadkrachtig optreden als het gaat om investeringen in materiaal en gereedschappen. Zo kunnen we eerder en beter voldoen aan de vraag van de klant.” Ter illustratie noemt hij de drie campers die het bedrijf onlangs aanschafte voor een opdracht in Duitsland. “Onze medewerkers gebruiken die bij onderhoud en service van LNG-installaties, waardoor ze hun eigen onderdak bij zich hebben en ook gereedschap makkelijk kunnen meenemen. Want voor onze directeur-eigenaar Fons Jans staat niet zozeer het rendement voorop, maar met name dat medewerkers plezier hebben in hun werk.”

Eén aanspreekpunt
Het feit dat Hamer een complete technische oplossing biedt, betekent dat klanten maar één aanspreekpunt hebben. “Dan gaat het om vertrouwen. Dus als we het doen, doen we het goed. En als er een probleem is, lossen we het op. Dat heeft te maken met dat werkplezier en de passie die medewerkers hebben voor hun vak”, zegt Dijkman. In de afgelopen dertig jaar groeide het bedrijf van 150 naar circa 500 medewerkers zonder één enkele overname te doen. “Veel opdrachtgevers komen bij ons terug en als er dan ook af en toe wat grote klanten bijkomen, gaat dat vanzelf.”

Als onderscheidend kenmerk ten opzichte van andere installatietechnische bureaus wijst de commercieel directeur naast het complete aanbod ook op het feit dat Hamer één bedrijf is. “Wij hebben wel verschillende vestigingen maar werken allemaal aan een gemeenschappelijk resultaat. Er is dus geen onderlinge strijd, de klant staat centraal en daar kunnen we iedereen voor inzetten.” De motivatie onder medewerkers wordt versterkt doordat Hamer investeert in goed materieel en gereedschappen, waaronder vonkvrij gereedschap, zodat zij hun werk optimaal kunnen uitvoeren.

Bouwen voor de toekomst
Duurzaamheid is een actueel thema waar Hamer de handen aan vol heeft. Nieuw is het onderwerp overigens niet: zo plaatst dit Apeldoornse installatiebedrijf al ruim twintig jaar warmtepompen bij bedrijven in alle soorten en maten. Ook Hamer zelf draagt zijn steentje bij aan de vergroening. Zo bevat het wagenpark inmiddels dertien elektrische auto’s en liggen er negenhonderd zonnepanelen op het dak van het pand aan de Stadhoudersmolenweg. “Daarnaast hebben we ook een warmteterugwinningsinstallatie geïnstalleerd en ondersteunen we onze klanten hier ook bij.” In dat kader wijst Dijkman op bestaande en verwachte regelgeving. “Gemeenten gaan steeds vaker bij bedrijven langs en adviseren hen in maatregelen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Hier helpen wij klanten ook bij, bijvoorbeeld op het gebied van verlichting en verwarming”, zegt hij. “Je moet bouwen voor de toekomst, dat snappen ondernemers ook wel. En eind 2023 heb je bovendien een energielabel C nodig als je een kantoor wilt verkopen of verhuren. Dat begint met isoleren en dubbel glas, maar daarnaast zijn er natuurlijk ook de nodige technische oplossingen die hieraan kunnen bijdragen.”
Met de energietransitie die langzamerhand op toeren komt, heeft Hamer meer dan genoeg werk, onder andere voor de aanleg van waterstof- en LNG-stations. De hele installatiebranche zucht onder een tekort aan technisch personeel: in totaal werken er circa 130.000 mensen in de elektrotechniek en er zijn maar liefst 20.000 vacatures. “Het is lastig om aan personeel te komen en dat geldt zeker niet alleen voor ons”, beaamt Dijkman. “Eerder dit jaar hebben we daarom een vacaturedag gehouden om potentiële medewerkers te enthousiasmeren voor het vak, door te laten zien wat het werk bij ons inhoudt. Dat heeft toch zeven nieuwe medewerkers opgeleverd, maar dat mogen er rustig vijftig zijn.”

Prefab oplossing
Daarnaast probeert Hamer de personeelsschaarste op te vangen door het werken met prefab bouwpakketten te intensiveren. “Dat scheelt opdrachtgevers tijd, doordat we minder tijd kwijt zijn met het installeren op locatie. De verstoring van hun productie is daardoor minimaal. En onze medewerkers hoeven niet in weer en wind te werken, maar kunnen dat onder dak doen. Dat scheelt reisbewegingen en daardoor CO2-uitstoot”, aldus Dijkman, die tot slot wijst op een nieuw automatiseringssysteem voor service en onderhoud waar Hamer mee gaat werken. “Ook door middel van voorspellend onderhoud, waarbij we gebruikmaken van data uit het veld, willen we onze dienstverlening verder verbeteren. Al voordat de klant beseft dat hij een probleem heeft, staan wij op de stoep.”
 
Hamer Installatietechniek B.V.
Stadhoudersmolenweg 23
7317 AV Apeldoorn
055 5777200
info@hamer.net
www.hamer.net

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by