Eindejaarsgeschenken: De beste waardering voor je collega's en zakenrelaties

Magazines | Driesteden Business nr5 2021

Traditiegetrouw barst vanaf september de eindejaars-stress los. Wat geef je je (thuiswerkende) collega's en zakenrelaties dit jaar cadeau als blijk van waardering? Met een aantal praktische tips en de trends van nu kom je een heel eind.

Doelgroep

De eerste stap is het bepalen van je doelgroep en bijbehorende interesses. Maak daarbij onderscheid tussen collega's en zakenrelaties. Een collega kun je wellicht een geschenk geven dat wat meer richting de ludieke kant gaat, bij een zakenrelatie is het verstandiger om voor een 'veilig' cadeau met een neutrale boodschap te gaan. Belangrijk is dat beide categorieën geschenken overeenkomen met het imago van je bedrijf en de boodschap die je mee wilt geven. Ook moeten deze van goede kwaliteit zijn en bovendien moeten de functies die ze hebben goed werken. En zeker zo belangrijk: bedenk van tevoren of je collega's en zakenrelaties wel op het geschenk zitten te wachten. Vogel-huisjes van resthout zijn leuk, maar wat als de helft van je collega's een klimgrage kat heeft?

Trends

Voor het opdoen van inspiratie is het na-lezen van de trends altijd een goed idee. Al enkele jaren staat de duurzaamheidstrend met stip op nummer één. Het onbedoeld positieve effect dat de coronacrisis op het milieu heeft, draagt hier zeker aan bij. Het aanbod blijft bovendien groeien, dus de kans dat je een geschenk vindt dat bij veel mensen in de smaak valt, is groot. Denk aan het gebruik van van gerecycled materiaal en afvalstromen zoals notitieboekjes met een kaft van olifantenpoep, koffiemokken van koffiedik of opladers van oude koelkasten.

Nostalgie

Sinds de coronacrisis verlangen we mede door het vele thuiswerken meer dan ooit terug naar vroeger, toen we met Kerstmis gewoon bij elkaar konden komen zonder na te hoeven denken over aantallen, vaccinatiebewijzen en groene vinkjes in de CoronaCheck-app. Als gevolg hiervan is er meer interesse in pakketten met een nostalgisch tintje. Denk aan Oud-Hollandse spellen en lekkernijen.

Escape room

Een andere trend die tijdens de pandemie zeker niet aan populariteit heeft ingeboet, is de escape room. Voor de coronaproof versie ontvangen je collega's thuis een eigen escape room doos. Je kunt de vragen en raadsels gezamenlijk oplossen tijdens een online kerstshow, of je collega's thuis met familie en vrienden aan de slag laten gaan.

Smart gadgets

We hebben tegenwoordig meer dan ooit de behoefte om met elkaar in contact te blijven. Dit contact vindt nog steeds veel digitaal plaats via de computer, tablet en smartphone. Denk voor een passend geschenk aan universele tablet- en smartphone-accessoires zoals draadloze chargers, speakers en goede draadloze oortjes.

Zelf kiezen

Kom je er niet uit? Laat je collega's dan zelf een geschenk kiezen. Vrijwel elke aanbieder van kerstpakketten biedt tegenwoordig een catalogus waarmee ieder zelf online iets kan uitzoeken. Wil je je collega's toch graag live zien, dan kun je tijdens hen tijdens een kerstevent op kantoor of op een bijzondere locatie zelf hun kerstpakket te laten samenstellen. Vorig jaar kwamen evenementenbureaus al met bijzondere en creatieve oplossingen zoals een coronaproof drive through. Maak het eindejaarsgeschenk extra bijzonder met een persoonlijke boodschap vanuit de directie of de afdelingschef, of een bericht van naaste collega's.

Een goed gekozen eindejaarsgeschenk geeft een positieve boodschap richting je medewerkers en zakenrelaties. Denk dus goed na over wat je in december cadeau geeft en hoe je dit doet.


Werkkostenregeling 2021

Onder de werkkostenregeling (WKR) mogen werkgevers een gedeelte van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor hun werknemers. Deze vrije ruimte over het gezamenlijke fiscale loon tot en met 400.000 euro is in 2021 verhoogd van 1,7% naar 3%. Dit biedt de mogelijkheid om werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld in de vorm van een extra attentie gedurende het jaar of een wat uitgebreider kerstpakket. Over het bedrag van de loonsom boven 400.000 euro bedraagt de vrije ruimte dit jaar 1,18%.

Kies je ervoor om dit jaar het kerstpakket thuis te laten bezorgen? Let er dan op dat de bezorgkosten meetellen in de vrije ruimte. De waarde van het kerstpakket plus de bijkomende verzendkosten wordt beschouwd als loon.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by