ABBO Computers: 'Ik zou het mooi vinden als de naam blijft bestaan'

Magazines | Driesteden Business nr5 2021

Gerard Abbo, eigenaar van ABBO Computers, is een ondernemer in hart en nieren. Een ondernemer die ook na drie decennia ernaar blijft streven om klanten de hoogste service te bieden. Eerlijk zijn en betrouwbaar werk leveren vormen daarbij de basis. Die houding heeft hem de nodige goodwill opgeleverd. Nu de jaren gaan tellen kijkt hij om zich heen naar een geschikte opvolger.

Al ruim dertig jaar heeft de Apeldoornse ondernemer een eigen bedrijf in computers. “Ik begon destijds met de verkoop van pc’s, dat was toen booming business. Op een gegeven moment zat de groei erin, kreeg ik personeel in dienst en was ik druk met netwerken. Uiteindelijk stuurde ik acht mensen aan”, herinnert hij zich. De tijden veranderden en zo ook de mogelijkheden om het werk anders in te richten. “Dat betekende dat ik met zzp’ers ging werken in plaats van met vast personeel. En dat doe ik nog steeds; ik werk nauw samen met twee netwerkbeheerders en een specialist in grotere printers.”

Zelf verricht Abbo alle overige werkzaamheden variërend van reparaties, verkoop van alle gerenommeerde merken hardware, software, printers en aanverwante artikelen (“alle apparatuur wordt stekkerklaar geleverd”) tot het aansturen van zzp’ers en de administratie. Door de jaren heen ontstond een verschuiving naar laptops en tablets en daar ging hij volop in mee. Tot zijn klantenkring behoorden in eerste instantie alleen zakelijke klanten, later ging hij ook aan de slag voor particulieren om de daluren vol te maken. “Inmiddels heb ik heel veel particulieren als klant. Dat levert wel een goede boterham op. Daarnaast werk ik ook voor een paar grote bedrijven en verder ondersteun ik vooral veel eenmanszaken met een werkplek aan huis.”

SERVICE HOOG IN HET VAANDEL
Zijn uitgangspunten als ondernemer zijn in al die jaren niet veranderd. Vast op de eerste plaats staat service. “Wil je klanten aan je binden, dan moet je goede service verlenen, eerlijk zijn en betrouwbaar werk leveren. Doen wat je afspreekt, uitvoeren wat de wens van de klant is tegen een betaalbare prijs. En als het niet werkt, breng je het apparaat terug en dan los ik het probleem op”, stelt hij. “Dan gaan klanten met een goed gevoel weg en blijven ze terugkomen. Sommige klanten komen hier al dertig jaar. Bij bedrijven merk je wel dat de gunfactor een belangrijkere rol speelt. Dan verdwijnt met de contactpersoon vaak ook het werk.” Om klanten steeds te voorzien van de beste en nieuwste apparatuur volgt Abbo nieuwe ontwikkelingen op computergebied op de voet. “Daar besteed ik wel een paar uur per week aan. Zo komt er een update voor Windows Home en Home S en is Windows 11 op komst. Oudere pc’s hebben daarvoor onvoldoende processorsnelheid, dus dat is wel iets waar ik op moet anticiperen”, vertelt hij. “En die updates en nieuwe ontwikkelingen blijven komen. Zeker in de computerbusiness betekent stilstand achteruitgang.”

GOEDE NAAM
Hoewel hij nog steeds met veel plezier zijn bedrijf runt, is de 66-jarige Apeldoornse ondernemer op zoek naar wat meer vrije tijd en daarmee naar een opvolger. “Liefst iemand die service hoog in het vaandel heeft staan, accuraat werkt, natuurlijk affiniteit heeft met computers en een echte doorzetter. Want als je voor jezelf werkt heb je ups en downs. Bij ups kun je zeker feestvieren, maar bij downs moet je niet bij de pakken neer blijven zitten”, lacht hij. “En ik zou het mooi vinden als de naam Abbo blijft bestaan, dat mijn bedrijf niet opgaat in een andere onderneming en dan weg is.”

Naast eisen heeft Abbo ook het nodige te bieden: een gespreid bedje met de nodige uitbreidingsmogelijkheden. “Ik heb een goede naam in Apeldoorn. Sommige klanten die hier komen vragen niet eens naar de kosten, daar spreekt vertrouwen uit”, zegt hij trots. “Daarnaast ben ik bereid nog een halfjaar of een jaar op de achtergrond mee te werken. Want in één keer de zaak overdoen is niet verstandig. Daar is de business te specifiek voor.”

Naast goodwill is ook het bedrijfspand, indien gewenst met de bijbehorende woning, te koop. “Onder het pand zit een bruine kroeg, een echte mancave. Op de begane grond bevindt zich de winkel en het magazijn, en boven nog eens een leslokaal en een sauna. Los daarvan bevinden zich op ons perceel aan de Oude Beekbergerweg een grote carport, een aparte werkplaats en een ruime tuin.” Haast heeft hij niet; het mooiste zou zijn als hij zomaar tegen een geschikte opvolger aanloopt. “Het blijft een grote stap en ik heb nog veel plezier in het werk dat zeer afwisselend is. Ik heb nu weer een reparatie liggen waarbij het kapotte onderdeel niet meer te koop is. Dan is creativiteit geboden om de klus voor de klant te klaren.”
delen:
Algemene voorwaarden