Nieuws

15-08-2024 12:19

Wat is mijn onderneming waard?

Een vraag die ondernemers zich niet vaak stellen. De ondernemers die wij ontmoeten, zijn vooral druk met het leiden van de onderneming en het maken van toekomstplannen. Dat is logisch, maar als de onderstaande situaties zich voordoen, blijkt een gedegen inzicht in de waarde van de onderneming noodzakelijk:
 

  • De verkoop van (een deel van) de onderneming aan derde partij.
  • Het overdragen van (een deel van) de onderneming binnen de familie.
  • Onenigheid met medeaandeelhouders oplossen.
  • Directie of medewerkers laten participeren.
  • De onderneming gaat naar uw erfgenamen.

 
De verkoop van (een deel van) de onderneming aan derde partij
Het lijkt een open deur, maar als u overweegt de onderneming of een deel daarvan te verkopen aan een derde partij, dan is een goede waardebepaling een must. De waardering geeft aan welke opbrengst u bij geslaagde verkoop mag verwachten.  De omvang van de verkoopopbrengst kan een belangrijke factor in uw overweging zijn om het bedrijf geheel, deels of op termijn te verkopen. Als u besluit tot de verkoop, dan wordt het formuleren van een reële vraagprijs belangrijk. U moet uzelf daarin niet te kort te doen, maar tegelijkertijd serieuze kandidaten niet afschrikken met een onrealistische vraagprijs.
 
Het overdragen van (een deel van) de onderneming binnen de familie
In de situatie waarin u (een deel van) de onderneming over wilt dragen aan uw familieleden, spelen er meerdere aspecten. Wellicht wenst u geen onderhandeling te voeren met uw familie over de waarde van de over te dragen aandelen en misschien schenkt u wel een deel van het bedrag. Maar als om u kinderen gaat, die niet allemaal aandelen zullen overnemen, is het wenselijk om inzicht te hebben in het vermogen dat alvast naar de ondernemende familieleden gaat.  Dat geeft u namelijk de mogelijkheid om te bepalen of u dit verschil wil compenseren en op welke manier. Er zijn vele mogelijkheden, waarover uw fiscaal adviseur of accountant alles kan vertellen. Daarbij zal deze adviseur u ook aangeven dat de belastingdienst een gedegen onderbouwing van de waarde van de aandelen verwacht als u gebruik maakt van de opvolgingsfaciliteit. Een waarderingsrapport voldoet als onderbouwing.
 
Onenigheid met medeaandeelhouders oplossen
Als u het niet langer eens bent met uw medeaandeelhouders, dan is een voor de hand liggende en definitieve oplossing dat de blijvende aandeelhouders de aandelen overnemen van de vertrekkende aandeelhouders. De statuten van uw onderneming geven aan hoe dit proces moet verlopen, maar geven zelden antwoord op de vraag voor welke prijs de aandelen overgaan. Door een onafhankelijke deskundige (Register Valuator) een waardering uit te laten voeren, kan een reële vergoeding bepaald worden.  Als u er onderling toch niet uitkomt en de zaak bij de rechtbank belandt, is het goed te weten dat deze in veel gevallen alsnog een Register Valuator zal vragen de waarde van de aandelen te bepalen.
 
Directie of medewerkers laten participeren
Het is niet ongebruikelijk om een directeur in dienst van de onderneming een aandeel in die onderneming te laten nemen. Wellicht wenst u meerdere medewerkers de mogelijkheid te bieden om te participeren in het bedrijf.  Of het nu gaat om een individuele afspraak of een optieregeling voor het hele bedrijf, de waarde zal moeten worden bepaald om het financiële plaatje voor betrokkenen inzichtelijk te maken. Wederom is de belastingdienst een bovenmatig geïnteresseerde partij als het gaat om de waarde die gemoeid is met de aandelen, certificaten of opties die u overdraagt aan uw medewerkers. Uw accountant of fiscalist kan u alles vertellen over de risico’s die kleven aan het vermoeden van een lucratief belang.
 
De onderneming gaat naar uw erfgenamen

Mocht u komen te overlijden, dan vallen uw aandelen in de erfenis en zal een bepaling van de waarde als onderdeel van aangifte erfbelasting nodig zijn. Technisch gezien misschien niet meer uw probleem, maar wel degelijk iets om vooraf over na te denken.

Zeker als uw erfgenamen de onderneming niet zelf willen of kunnen voortzetten, omdat ze dan geen beroep op de BOR kunnen doen en vervolgens erfbelasting over de waarde van de aandelen verschuldigd zijn. Het probleem ontstaat als er onvoldoende liquide middelen aanwezig zijn om de aangifte erfbelasting te kunnen voldoen. Vooral bij het onverwacht overlijden van ondernemers zien we hier vaak problemen ontstaan.  Om hier samen met uw accountant of financiële planner op te kunnen voorsorteren, heeft u inzicht in de waarde van uw aandelen nodig.
 
Tot slot kan het natuurlijk zo zijn dat u geheel voor uzelf wenst te weten welke waarde uw onderneming vertegenwoordigt. Bij MKB Advies Partners voorzien we ondernemers, accountants en fiscalisten van gedegen inzicht in de waarde van ondernemingen. Maar we zijn we er ook om deze uitkomsten toe te lichten en te onderbouwen aan familieleden, medewerkers, kritische aandeelhouders of belastingdienst.
 
Wilt u meer lezen over bedrijfsovername en waar u op moet letten? Vraag dan de digitale brochure “Uw bedrijf verkopen. Nu of later?” aan. Om deze praktische handleiding, inclusief overzichtelijk stappenplan te ontvangen, kunt een mail sturen naar info@mkbap.nl, met onderwerp: “Handleiding bedrijfsovername”. U kunt de handleiding ook via de website van MKB Advies Partners aanvragen: www.mkbap.nl/contact. Vult u dan in het contactformulier uw gegevens in, onder vermelding van “Handleiding bedrijfsovername”.

Paul Overwater RAB
Managing Partner senior adviseur
www.mkbap.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by