Nieuws

23-05-2024 08:54

Rozendaal Gelders kampioen warmtepompsubsidies

In geen enkele Gelderse gemeente ontving zo’n groot deel van de inwoners een subsidie voor de installatie van een warmtepomp als in Rozendaal. Inwoners van Scherpenzeel visten daarentegen nog net iets vaker uit de subsidiepot als het gaat om betere woningisolatie. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster, op basis van data van de Regionale Klimaatmonitor en het CBS.

Bijna zeven procent van de huishoudens in Rozendaal vroeg sinds 2016 subsidie aan voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp. Ook Oost Gelre en Berkelland noteren een score boven de zes procent. De gemeenten Nijmegen en Arnhem scoren met één procent in dit opzicht het laagst.

 

Scherpenzeel koploper isolatiesubsidies

Subsidies voor isolatie worden toegekend per vierkante meter woonoppervlak dat geïsoleerd wordt. Ook op dit vlak wisten Rozendalers de weg naar het subsidieloket te vinden. Zij vroegen voor 8,4 procent van het totale woonoppervlak isolatiesubsidie aan. In Scherpenzeel is dit met 9,2 procent nog meer, terwijl Tiel met 2,7 procent het laagst scoort. Hier lijkt een duidelijk verband zichtbaar met het percentage koopwoningen, dat met name in deze Gelderse gemeenten hoog is. Woningeigenaren kunnen immers zelf besluiten tot betere isolatie, terwijl huurders hiervoor afhankelijk zijn van hun verhuurder.

 

Subsidie dekt gemiddeld 30 procent

De mogelijkheid om subsidie aan te vragen neemt voor veel Nederlanders een belangrijke drempel om elektrisch te gaan verwarmen weg. Een warmtepomp is in aanschaf immers aanzienlijk duurder dan een nieuwe cv-ketel. Volgens de site van de Rijksoverheid dekt een subsidie gemiddeld 30 procent van de kosten. Bovendien is dit jaar de energiebelasting op gas gestegen en die op elektriciteit juist afgenomen. Slimster becijferde eerder al dat dit de terugverdientijd van een warmtepomp met twee jaar inkort. Ook blijft de salderingsregeling in elk geval tot 2027 behouden, wat voor huishoudens met zonnepanelen een extra voordeel betekent.

 

Ook hoogste Eco-Electric Index in Rozendaal

Het hoge percentage subsidies voor warmtepompen is ook terug te zien in de ‘Eco-Electric Index’, die Slimster in februari openbaarde. Hiermee krijgt elke gemeente een score die aangeeft in hoeverre huishoudens ‘geëlektrificeerd’ zijn. Oftewel: hoezeer is fossiele energie al vervangen door duurzaam opgewekte elektriciteit? Ook in dat onderzoek kwam Rozendaal als winnaar in de provincie Gelderland uit de bus. Zo bleken woningen in Aa en Hunze ook daadwerkelijk het vaakst elektrisch verwarmd te worden en was het percentage elektrische auto’s in Rozendaal eveneens het hoogst. Qua zonnepanelen moet het villadorp alleen de gemeenten Montferland en West Maas en Waal boven zich dulden. Nijmegen noteerde de laagst Eco-Electric Index-score.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by