Nieuws

29-02-2024 12:12

Waarom motivatie de belangrijkste drijfveer is op de werkvloer

De motivatie van een individu kan van verschillende factoren afhankelijk zijn. Motivatie wordt opgedeeld in twee verschillende soorten, namelijk intrinsieke en extrinsieke motivatie. Beide zijn van belang op de werkvloer, doordat ze een rol spelen in het stimuleren van prestaties en betrokkenheid van werknemers.

De intrinsieke motivatie ontstaat uit interne factoren, zoals persoonlijke interesse en de wens tot voldoening. Werknemers die taken uitvoeren die ze als waardevol zien, zijn veelal beter gemotiveerd tot uitvoering van het werk. Een extrinsieke motivatie omschrijft het tegenovergestelde, namelijk motivatie gedreven door externe factoren. Dit is bijvoorbeeld een beloning of erkenning, maar ook het vermijden van negatieve consequenties. Het toewerken naar een bonus over salarisverhoging stimuleert een werknemer om hun beste prestaties te leveren. 

Werknemers motiveren

Het motiveren van werknemers is cruciaal op de werkvloer. Een goede motivatie bij de werknemer draagt bij aan het moraal en de efficiëntie van de werkomgeving. De oorzaak van motivatie verschilt per werknemer. Dit kan zijn door bijvoorbeeld erkenning en waardering voor hun inspanningen, of door materiële beloningen als het salaris. Voor een leidinggevende op de werkvloer is het daarom slim om te achterhalen wat de drijfveer is van de medewerkers die hij aanstuurt. Dit geeft namelijk de mogelijkheid om technieken te onderzoeken waarmee deze motivatie versterkt kan worden tijdens het mondeling aansturen van het team. 

Zorgvuldige communicatie 

Communicatie is vrijwel een van de belangrijkste zaken in het dagelijks leven. Communiceren doe je dagelijks, met bijvoorbeeld een partner, familielid of een caissière in de supermarkt. Ook op de werkvloer in de industrie is communicatie van groot belang. Een werknemer wordt aangestuurd door een werkverdeler, en er is veelal sprake van directe samenwerking onder collega’s tijdens het werk. Duidelijke en zorgvuldige communicatie is van groot belang om een veilige en efficiënte werkomgeving te bevorderen. 

Praktisch ingestelde cursus

De cursus leidinggeven op de werkvloer biedt de mogelijkheid om medewerkers op te leiden voor een rol als leidinggevende. Met een praktisch ingestelde cursus wordt er ingegaan op het aansturen, motiveren en stimuleren van collega’s. Deze cursus betreft meer dan alleen het aansturen van een team. Met deze coachende manier van leidinggeven leer je verschillende gesprekstechnieken die helpen bij het begeleiden van het team. Bij cbt resultaat uit opleiden volgt jouw medewerker een passende cursus met praktische handvatten voor in de praktijk. Met de afronding van de cursus ontvangt de deelnemer bewijslast middels een Cbt-deelcertificaat. 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by