Nieuws

27-02-2024 12:54

Aanvallen op mobiele devices namen aanzienlijk toe in 2023

In 2023 constateerde Kaspersky een gestage toename van het aantal aanvallen op mobiele devices tot bijna 33,8 miljoen aanvallen. Dat is een stijging van 50% ten opzichte van de cijfers van het jaar daarvoor. In Nederland werden 95.199 aanvallen op mobiele devices gerapporteerd. De meest voorkomende bedreiging voor mobiele devices was adware, goed voor 40,8% van alle gedetecteerde bedreigingen.

Kaspersky publiceert zijn jaarlijkse analyse van mobiele bedreigingen tijdens het Mobile Word Congress in Barcelona. Het rapport benadrukt de toenemende invloed van mobiele beveiligingsrisico's in combinatie met de groei van kwaadaardige mobiele tools en technologieën. Experts van het bedrijf nemen een stijgende trend waar in aanvallen op mobiele devices. Alleen al in 2023 steeg het aantal dergelijke aanvallen tot 33.790.599, wat een forse stijging is van bijna 52% ten opzichte van 2022 (22.255.956 geregistreerde aanvallen).

De meest voorkomende bedreiging voor mobiele devices was adware, een soort software die ongewenste (en soms irritante) pop-upadvertenties weergeeft, goed voor 40,8% van alle gedetecteerde bedreigingen. Wat betreft banking trojans, daalde het aantal installatiepakketten voor dergelijke malware tot 153.682 na een scherpe stijging vorig jaar toen het cijfer verdubbelde. Tegelijkertijd bleef het aantal aanvallen op mobiele bankiers op hetzelfde niveau.

Verder verspreiden cybercriminelen vaak mobiele bedreigingen via zowel officiële als onofficiële appstores. In 2023 zagen Kaspersky-experts talloze schadelijke toepassingen infiltreren in Google Play. Een van de meest voorkomende vermommingen voor 2023 waren nep-investeringsapps die gebruikmaakten van social engineering-tactieken om persoonlijke gegevens van gebruikers te ontfutselen Het ging dan voornamelijk om telefoonnummers en volledige namen, die later werden toegevoegd aan databases die cybercriminelen gebruiken voor telefoonfraude. Een andere veelvoorkomende aanvalsvector waren kwaadaardige WhatsApp- en Telegram-mods, ontworpen om gebruikersgegevens te stelen.

"De toename van Android-malware en riskware-activiteit in 2023 markeert een zorgwekkende verschuiving na een periode van relatieve rust. De cijfers doen denken aan het hoge aantal van 2021. De stijging onderschrijft de aanzienlijke bedreiging waarmee gebruikers te maken krijgen. De cijfers tonen dat het cruciaal blijft om waakzaam te zijn en diepgaande beveiligingsmaatregelen te implementeren als bescherming tegen groeiende cyberdreigingen," zegt Anton Kivva, mobiel beveiligingsexpert bij Kaspersky.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by