Nieuws

15-02-2024 14:39

Dit is de meest 'geëlektrificeerde' gemeente van Gelderland

Eén getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met elektrificatie: dat is de Eco-Electric Index (EEC) die duurzaamheidsplatform Slimster ontwikkelde. Speerpunten zijn de productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden. Met een EEC van 7,1 mag Rozendaal zich de meest geëlektrificeerde gemeente van Gelderland noemen. Ook in Brummen en West Maas en Waal is sprake van een hoge score, terwijl er in Arnhem en Nijmegen nog veel werk aan de winkel is.

Om tot de Eco-Electric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto voorkomt. Dat maakt dat de e-auto voor 25 procent meeweegt bij het bepalen van de EEC, zonnepanelen en een warmtepomp krijgen beide een aandeel van 37,5 procent toebedeeld.

Zonnig West Maas en Waal
Zou Slimster alleen naar het percentage woningen met zonnepanelen gekeken hebben, dan was West Maas en Waal als winnaar uit de bus gekomen. Liefst 53,3 procent van de woningen in die gemeente wekt al eigen stroom op. Ook de gemeenten Montferland en Rozendaal scoren boven de 50 procent. In de stedelijke gemeenten Arnhem, Nijmegen en Wageningen, met relatief veel appartementen, ligt dit percentage logischerwijs lager. Arnhem kent met 19,2 procent het laagste percentage woningen met zonnepanelen van de provincie Gelderland.

Qua warmtepompen steekt de gemeente Wageningen er, samen met Rozendaal, daarentegen juist met kop en schouders bovenuit. Zo wordt in Wageningen inmiddels bijna een op de elf woningen elektrisch verwarmd. In Rozendaal is dit zelfs bijna tien procent. Westervoort daarentegen scoort op dit gebied met 1,1 procent het laagst, net iets minder nog dan de gemeenten Duiven en Rheden. Gezien het feit dat de adoptie van de warmtepomp nog in de beginfase zit, zijn de absolute verschillen op dit vlak niet zo groot.

Rozendaal EV-koploper
Kijkend naar het percentage huishoudens met een elektrische auto, dan is het wederom Rozendaal dat de hoogste score noteert. Dat valt volgens eigenaar Marco Schuurman van Slimster goed te verklaren door de vooralsnog hoge aanschafprijzen van elektrische auto’s. “Die zijn met name door inwoners van de gemeenten waar de inkomens gemiddeld genomen hoger liggen op te hoesten.” Ook in Tiel en Ede wordt bovengemiddeld veel elektrisch gereden, terwijl de e-auto in Winterswijk en Aalten nog het meest aan populariteit te winnen heeft.

Warmtepomp kan verschil maken
Schuurman vermoedt dat het niet de elektrische auto is die de komende jaren het grote verschil zal gaan maken. De markt voor zonnepanelen is bovendien al behoorlijk verzadigd. Daarom moeten we volgens hem vooral naar warmtepompen kijken. “Wij zochten eerder al uit dat binnen vijf jaar 28 procent van de huishoudens over een warmtepomp verwacht te beschikken. Die verdien je dit jaar, door de veranderingen in de energiebelasting, bovendien twee jaar eerder terug.” Vanaf 2026 mag je bovendien - uitzonderingen daargelaten - je huidige cv-ketel alleen nog vervangen door een (hybride) warmtepomp.

Klik HIER voor het complete onderzoek.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by