Nieuws

17-05-2023 09:39

Ondernemersvertrouwen stijgt in tweede kwartaal 2023

Volgens recente gegevens van het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW is het ondernemersvertrouwen in het tweede kwartaal van 2023 gestegen. Deze stijging markeert het tweede opeenvolgende positieve kwartaal voor de stemmingsindicator. Over het algemeen is het ondernemersvertrouwen in de meeste bedrijfstakken positief, met name in de horeca, waar het het sterkst is gestegen. In de bouwnijverheid zijn ondernemers opnieuw het meest positief gestemd.

Deze gegevens zijn verzameld in de maand april en laten zien dat het ondernemersvertrouwen zich verder herstelt. Eerder was er sprake van een lichte negativiteit in het vierde kwartaal van 2022. In 2022 schommelde het ondernemersvertrouwen tussen 16,8 in het tweede kwartaal en -0,9 in het vierde kwartaal.

Wat betreft de verwachtingen over het economisch klimaat zijn deze in het tweede kwartaal van 2023 opnieuw verbeterd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Deze verwachtingen zijn vier kwartalen op rij gedaald en bereikten een dieptepunt in het laatste kwartaal van 2022. Hoewel ondernemers nog steeds overwegend negatief zijn over de ontwikkeling van de winstgevendheid in de afgelopen drie maanden, geeft ruim 6 procent aan dat ze minder winstgevend waren in het eerste kwartaal in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022.

Met uitzondering van de bouwnijverheid zijn de verwachtingen over het economisch klimaat in alle bedrijfstakken minder negatief dan het voorgaande kwartaal. In de bedrijfstakken cultuur, sport en recreatie, vervoer en opslag, informatie en communicatie, groothandel en handelsbemiddeling, en zakelijke dienstverlening zijn de verwachtingen zelfs omgeslagen naar positief. Een kwartaal eerder waren de verwachtingen in alle bedrijfstakken nog negatief.

De recente gegevens tonen dus een lichte stijging van het ondernemersvertrouwen in het tweede kwartaal van 2023, samen met verbeterde verwachtingen over het economisch klimaat in de meeste bedrijfstakken. Dit wijst op een positieve trend en een groeiend vertrouwen onder ondernemers in Nederland.

Bron: CBS
Beeld: Unsplash

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by