Nieuws

09-05-2022 12:05

Veel onderweg voor de zaak? Kies voor een zakelijke auto

Moet jij vaak de weg op voor jouw werk? Dan kan het een slim idee zijn om een zakelijke auto te nemen. Een auto op de zaak heeft namelijk tal van belastingvoordelen. Dit kan dus aardig wat geld opleveren. Maar met welke aspecten moet je allemaal rekening houden wanneer je besluit zakelijk te gaan rijden? Wij zetten de belangrijkste punten hier voor je op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een passende zakelijke autoverzekering waarmee je gedekt bent tegen schade aan jouw wagen. 

Kies voor een goede zakelijke autoverzekering
Ook met een zakelijke auto zit een ongeluk altijd nog in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om een autoverzekering zakelijk te kiezen met een dekking die past bij jouw situatie, zodat je niet voor hoge kosten komt te staan bij schade aan de auto.

Je kunt kiezen uit de volgende drie soorten dekkingen bij een zakelijke autoverzekering:

1.    WA-verzekering: deze standaardverzekering moet iedere automobilist in Nederland wettelijk minimaal afsluiten. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen de schade die je met de auto veroorzaakt aan derden. 
2.    Beperkt cascoverzekering (of WA+): deze verzekering dekt niet alleen de schade die jij aan anderen toebrengt, maar ook de schade aan de eigen auto, bijvoorbeeld schade bij diefstal.
3.    Allriskverzekering (of volledig casco): een allriskverzekering geeft je zelfs dekking voor schade die jij zelf aan de auto hebt veroorzaakt! Deze dekking wordt vooral gekozen voor nieuwe auto’s. Je betaalt hier de hoogste premie voor.

Neem altijd de polisvoorwaarden van de verzekeraar door. Op die manier weet je precies wat er allemaal binnen de dekking van de zakelijke autoverzekering valt. 

Zakelijke auto opgeven als bedrijfskosten
Wanneer je een auto zakelijk aanschaft telt de Belastingdienst dit op bij het vermogen van jouw onderneming. De kosten voor de auto mogen van de winst worden afgetrokken. Een groot voordeel hiervan is dat je de btw als voorbelasting af mag trekken van de omzetbelasting. Weet je nog niet helemaal zeker of een zakelijke auto aanschaffen gunstig is voor de onderneming? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur of een boekhouder, zodat je weet dat je een weloverwogen beslissing maakt. 

Bijtelling berekenen
Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met jouw zakelijke auto, betaal je bijtelling. Rijd je minder dan 500 kilometer privé? Dan moet je dit kunnen aantonen met een rittenregistratie waarmee je vrijgesteld kunt worden voor bijtelling. Voor zakelijke auto’s zonder CO2-uitstoot, zoals elektrische auto’s, geldt een lagere bijtelling. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens fijn voor de portemonnee!
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by