Nieuws

28-04-2022 14:27

Met deze gids kunnen bedrijven de uitstoot van hun waardeketen terugdringen

Om bedrijven te helpen de CO2-uitstoot in hun waardeketen te verminderen, heeft Normative een gratis gids uitgebracht: Enterprise Value Chain Carbon Emission Reduction: Six building blocks to measure and reduce value chain carbon emissions.

Met deze gids kunnen grote bedrijven hun totale uitstoot meten en vervolgens verminderen. Dit helpt hen om te voldoen aan de huidige wetgeving en om concurrerend te blijven in de huidige markt. Hoewel grote bedrijven verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de koolstofuitstoot, komen zij er bij het analyseren van hun emissies vaak achter dat het grootste deel van hun uitstoot afkomstig is uit hun waardeketen. Volgens een CDP-rapport uit 2020 vindt 92% van de uitstoot van een gemiddeld bedrijf zijn oorsprong in de waardeketen.

De waardeketen van een bedrijf omvat enerzijds upstream-emissies vanuit de supply chain, oftewel de kleinere bedrijven die de diensten, producten en middelen leveren die in de eindproducten van het bedrijf worden verwerkt. Anderzijds zijn er downstream-emissies die voortvloeien uit het gebruik en weggooien van producten.

“We weten dat bedrijven graag het juiste willen doen en hun koolstofuitstoot willen verminderen. De uitstoot van de waardeketen is uiterst complex en bovendien moeilijk te meten en te verminderen. Bedrijven die hier wel in slagen, kunnen echter het grootste deel van hun totale CO2-uitstoot terugdringen. Met deze gids willen we het berekenen van de CO2-uitstoot toegankelijk maken voor bedrijven over de hele wereld”, aldus Kristian Rönn, CEO en mede-oprichter van Normative.

De gids biedt een stappenplan voor bedrijven waarmee ze de bedrijven in hun waardeketens kunnen betrekken bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Hierbij ligt de nadruk op praktische en pragmatische aspecten.

-Iedereen naar netto-nul krijgen. Kristian Rönn, mede-oprichter van Normative, legt uit hoe de waardeketen eruit ziet en waarom deze van cruciaal belang is om de klimaatdoelstellingen te bereiken.

-Het klimaatakkoord van Parijs. De verplichtingen volgens het klimaatakkoord van Parijs, hoe de koolstofuitstoot wordt gemeten, en waarom de uitstoot van de waardeketen belangrijk is.

-Waarom nu? Hoe vermindering van de CO2-uitstoot in de waardeketen bedrijven helpt vooruitgang te boeken op het gebied van klimaatverandering, te voldoen aan regelgeving en druk van stakeholders, en klanten en werknemers aan te trekken.

-Aan de slag. De belangrijkste stappen om te beginnen zijn:
Steun zoeken.
Meten.
Plannen.
Opvolgen.

-Leveranciers mobiliseren. Een praktische stap-voor-stap gids

-De belangrijkste conclusies. Een samenvatting.

In het meest recente IPCC-rapport staat dat - tenzij er in alle sectoren direct drastische maatregelen worden genomen om de uitstoot te verminderen - het onmogelijk zal zijn om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius te beperken.

Het rapporteren en terugdringen van emissies biedt bedrijven niet alleen een zakelijke kans, maar het is ook nog eens wettelijk vastgelegd. In de EU zijn grote bedrijven volgens de Non-Financial Directive Reporting (NFDR)-wetgeving verplicht hun emissies te meten en daarover te rapporteren. De NFDR wordt binnenkort vervangen door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die strengere normen stelt en van toepassing is op bijna vijf keer zo veel bedrijven. Bovendien moeten financiële partijen op grond van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) rapporteren over de emissies die hun investeringen met zich meebrengen.

“We hebben deze gids samengesteld om bedrijven te helpen hun waardeketen in te schakelen en concrete actie te ondernemen. Als ze dat doen, helpen ze niet alleen bij de strijd tegen klimaatverandering, maar voorkomen ze ook greenwashing, blijven ze compliant en behouden ze hun concurrentiepositie”, voegt Kristian Rönn toe.

Normative is 's werelds eerste rekenmodel voor koolstofuitstoot en helpt bedrijven hun volledige klimaatvoetafdruk te berekenen en hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bedrijf streeft ernaar om het inconsistente, dure en arbeidsintensieve proces van koolstofcalculatie te standaardiseren. Dit wordt steeds belangrijker voor bedrijven omdat lokale landen en de EU steeds meer nadruk leggen op duurzame doelstellingen. De software van Normative automatiseert emissieberekeningen door alle transacties en facturen te analyseren. Daarnaast biedt de software inzichten en richtlijnen voor bedrijven over hoe ze netto-nul kunnen bereiken.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by