Column

06-11-2023 08:36

Til je contentmarketing naar een hoger niveau

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van de term 'contentmarketing'. Maar wat is het nu precies? En belangrijker nog: hoe kan het jou als ondernemer helpen? Ontdek wat contentmarketing voor jouw bedrijf doet en hoe je er meer uit kan halen. 

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is niet zo ingewikkeld als het misschien klinkt. Het gaat simpelweg over het delen van informatie met je publiek. Of dat nu via een blogartikel, een video op social media, of een nieuwsbrief is. Misschien realiseer je het je niet, maar als je dergelijke inhoud deelt, ben je al bezig met contentmarketing. Je bent al bezig met het bouwen aan de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van je merk. Maar, zoals met alles, is er een verschil tussen iets doen en het goed doen. En dat is waar een goede contentmarketingstrategie om de hoek komt kijken.

Waarom contentmarketing zo belangrijk is

Met contentmarketing doe je veel meer dan informatie verspreiden. Je bouwt een relatie op met je doelgroep. Je laat zien dat je kennis van zaken hebt en betrouwbaar bent, en je geeft mensen redenen om steeds weer naar jou te komen. Denk eens na over je eigen online gedrag. Waarom keer je terug naar bepaalde websites? Waarschijnlijk omdat ze nuttige, interessante of vermakelijke content bieden.

Je content is de stem van je merk en een directe lijn naar je doelgroep. Met een doordachte contentmarketingstrategie kun je de aandacht trekken van potentiële klanten en hen stap voor stap begeleiden totdat ze uiteindelijk een aankoop doen.

De reis van je klant begrijpen

Elke klant gaat door een reis. Van het moment dat ze voor het eerst van je horen tot het moment dat ze een aankoop doen. En zelfs daarna. Deze klantreis, of 'customer journey' kun je zien als een pad met verschillende stappen. In elke stap heeft de klant andere behoeften en vragen. Door te begrijpen wat je klanten op elk punt nodig hebben, kun je content creëren die hen helpt en aanspoort om de volgende stap te zetten.

De customer journey is trouwens nauw verwant aan je onlinemarketingfunnel. Waar de customer journey het pad is dat je klant bewandelt, is je onlinemarketingfunnel het pad dat jij voor je potentiële klanten uitstippelt. De twee hebben veel overeenkomsten, maar zijn dus niet hetzelfde. Een goed ingerichte onlinemarketingfunnel kan de klantreis verbeteren en versnellen. Een slecht ontworpen funnel doet het omgekeerde.

Begin eenvoudig

Is dit allemaal nieuw voor je? Begin dan klein. Kijk naar wat je al doet en denk na over hoe je dit kunt verbeteren. Welke vragen hebben je klanten? Welke informatie kunnen ze waarderen? Begin met het beantwoorden van deze vragen via je bestaande kanalen, zoals je website of sociale media.

Vergeet ook niet dat contentmarketing geen eenrichtingsverkeer is. Het gaat om de interactie met jouw publiek. Luister naar hun feedback, beantwoord hun vragen en betrek ze bij je merk. Zo bouw je aan een loyale klantenkring die je merk vertrouwt en waardeert.

Laat data voor je werken

Een belangrijke aanvulling op je strategie is het gebruik van data. Door te kijken naar welke content goed presteert, kun je beter begrijpen wat je publiek zoekt en hierop inspelen. Tools die gepersonaliseerde content aanbieden of voorspellen wat je klanten willen, zijn hierbij onmisbaar. Ze helpen je proactief in te spelen op de behoeften van je doelgroep.

Technologie en vindbaarheid van content (SEO)

In deze digitale tijd kun je niet om technologie heen. Er zijn tal van tools die je helpen bij het maken en verspreiden van content, en die je inzicht geven in hoe deze presteert. En dan hebben we het nog niet eens over SEO (zoekmachineoptimalisatie) gehad. Door je content te optimaliseren voor zoekmachines zorg je ervoor dat deze beter gevonden wordt. Een onderdeel hiervan is zoektermenonderzoek, waarbij je onderzoekt waar je doelgroep naar zoekt. Zo zorg je dat je content niet alleen zichtbaar is, maar ook relevant en waardevol.

Tot slot, contentmarketing is niet slechts een trend, maar een fundamenteel aspect van moderne (online) marketing. Het biedt een unieke kans om een diepgaande relatie met je doelgroep op te bouwen. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het delen van jouw unieke verhaal!
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by