Column

18-01-2023 12:15

Overname markt groeit

Corona, dure grondstoffen, schaars personeel en een exploderende energierekening. Voor veel mkb’ers is de lol van het ondernemen momenteel ver te zoeken: ze zetten hun eigen bedrijf in de etalage. Maar het vinden van een koper is niet zo eenvoudig.

Op overnameplatform Brookz is het aantal te koop gezette bedrijven afgelopen jaar met 31 procent gestegen ten opzichte van 2021. Bij bedrijven in de detailhandel is zelfs sprake van een verdubbeling. In totaal werden er vorig jaar 1.611 bedrijven aangeboden bij het overnameplatform, waarvan 310 detailhandelsbedrijven en 185 horecazaken. In 2021 waren dat er 1.226 waarvan 171 in de detailhandel en 92 in de horeca.

Groeien maakt het makkelijker personeel te vinden
Volgens investeerders is een grotere werkgever vaak aantrekkelijker voor werknemers dan een kleiner bedrijf, omdat ze personeel meer te bieden hebben. Kleinere bedrijven zijn daardoor in het nadeel bij het aantrekken van personeel. Dus door te groeien 


In augustus bleek al dat ondanks de inflatie en stijgende rentes is de Nederlandse overnamemarkt bleef groeien. Dat kwam naar voren uit de Overname Barometer, een halfjaarlijks onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite. Zowel het aantal transacties als de gemiddelde verkoopprijzen bevonden zich op een hoog niveau.

Na een flinke stijging van het aantal fusies- en overnames in 2021 heeft de groei van het aantal transacties zich ook in de eerste helft van 2022 voortgezet. "Het aantal verkooptransacties steeg met 3 procent en het aantal aankooptransacties zelfs met 8 procent. Verdeeld over de verschillende sectoren werden in de eerste zes maanden van 2022 weer de meeste overnames gerealiseerd in de sector Zakelijke dienstverlening (18 procent). Opvallend was de daling van het aantal transacties in de sector Bouw & Installatietechniek (-5 procent) en sector Gezondheidszorg & Farmacie (-3 procent)", aldus de onderzoekers.

Gemiddeld werd in de eerste helft van 2022 voor een mkb-bedrijf 4,85 keer de brutowinst betaald, evenveel als in de tweede helft van 2021. De ebitda-multiples in de sectoren IT Dienstverlening & Softwareontwikkeling (6,6), Gezondheidszorg & Farmacie (6,35) en Agri & Food (5,6) en E-commerce & webshops (5,6) handhaafden zich op een hoog niveau. Onderaan de ranking daalde de ebitda-multiple voor de sector Horeca, Toerisme & Recreatie naar 3,3 en de sector Detailhandel van 3,1 naar 3,0.


Bronnen: FD / MT Sprout / Brookz  / DPG / Accountant.nl
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by